Страховий стаж враховується при призначенні пенсійних виплат. В залежності від обставин нарахування може бути різним.

З початком повномасштабного вторгнення частина підприємств змушені припинити свою діяльність, але при цьому виплачують працівникам півставки. Тому, виникає питання як саме зарахують страховий стаж в такому випадку. Про це розповіли на офіційній сторінці Міністерства юстиції.

Пенсійний стаж, скріншот з відео
Пенсійний стаж, скріншот з відео

Експерти розповіли, що страховий стаж нараховується тоді, коли роботодавець сплачує за вас до бюджету хоча б мінімальний внесок. Навіть якщо підприємство знаходиться на простої, але не звільняє працівників, то внески вони зобов'язані платити. Перевірити чи платить страхові за вас роботодавець досить просто.

Як перевірити нарахування

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

З'ясувати сплату внесків можна двома способами.

1) За допомогою додатка "Дія". Щоб переглянути сплачені роботодавцем суми, сформуйте довідку ОК-5. Там буде відображена вся актуальна інформація.

2) Якщо у вас немає додатку "Дія", можна особисто звернутися до Пенсійного фонду України. Обрати потрібно будь-яке відділення, незалежно від місця проживання. Тоді, вищезгадану довідку можна взяти там.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Важливо врахувати, що про звільнення в період простою працівнику можуть не повідомити, тому за цим питанням потрібно стежити.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, субсидії для українців у 2024 році: чи збільшать розмір допомоги

Раніше портал Знай інформував, все можна виправити: в "Yasno" дали важливу пораду клієнтам

Також наш портал повідомляв, над бідними пенсіонерами зжаляться: в 2024 році буде додаткова підтримка