З 1 вересня 2025 року українські учні, які стали вимушеними переселенцями через російську агресію, отримають можливість повернутися до очного навчання у школах за місцем свого фактичного проживання. Це стане можливим завдяки політиці програми "Школа офлайн", яку запроваджує Міністерство освіти і науки України.

Однак, важливо зазначити, що перехід на очну форму навчання відбуватиметься лише в тих регіонах, де дозволяють безпекові умови. Програма спрямована на повернення учнів до звичайного освітнього процесу після тривалого періоду дистанційного навчання.

Очне навчання, згідно з позицією МОН, дозволить дітям-переселенцям отримати якіснішу освіту, інтегруватися в нові громади та розвивати важливі м'які навички, як-от комунікація та співпраця з однолітками. Крім того, безпосередня взаємодія з учителями забезпечить індивідуальний підхід до кожного учня, що стане ключовим фактором для підвищення ефективності навчання.

Школярі, фото: Pxhere
Школярі, фото: Pxhere

Це також допоможе дітям подолати соціальну ізоляцію, яка стала наслідком як війни, так і дистанційного навчання.

Популярні новини зараз
Школярів триматимуть у їжакових рукавицях: заборонять те, до чого звикли роками Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах Виплати скасують, а ви і не знатимете: хто з українців може не дочекатися соціальної допомоги у жовтні Виплати у жовтні: пенсіонерів засмутили оголошенням
Показати ще

Для батьків, які хочуть перевести своїх дітей до шкіл за місцем їхнього фактичного перебування, МОН розробило детальну інструкцію:

  1. Отримати інформацію від дистанційної школи. Спочатку батьки мають дізнатися про зміни у навчальному процесі, які можуть бути впроваджені з нового навчального року, та зрозуміти, чи є можливість залишити дитину в дистанційному навчанні, якщо це необхідно.

  2. Перевірити наявність місць у школах. На сайті Інституту освітньої аналітики можна перевірити наявність вільних місць у школах, розташованих за місцем проживання. Це ключовий момент, оскільки у деяких регіонах кількість місць може бути обмежена.

  3. Подати заяву на переведення. Якщо у школі є вільні місця, батьки подають заяву до обраного навчального закладу та інформують про це школу, де дитина навчалася дистанційно. Директор дистанційної школи має офіційно перевести дитину до нового закладу освіти.

Якщо в обраній школі немає вільних місць, дитина може продовжити навчання у своєму дистанційному закладі. У цьому випадку батьки повинні надати директору школи підтвердження про відсутність місць у місцевих школах, що можна зробити за допомогою посилання на офіційний сайт Інституту освітньої аналітики. Після цього школа продовжує закріплювати дитину на дистанційне навчання відповідно до наказу.

Нагадаємо, дитячий талант загублять ще у школі: нові правила можуть стати катастрофою

Раніше ми розповідали, скільки відпочиватимуть школярі: стало відомо, коли дітлахи підуть на канікули

Також, з перевіркою прийдуть у кожну школу: дітям роздадуть анкети