У липні цього року Верховна Рада ухвалила новий закон про дошкільну освіту, який набуде чинності 7 липня 2025 року. Ця реформа є частиною євроінтеграційних процесів України та спрямована на розширення доступу до якісної дошкільної освіти для дітей. Мета – досягти 96% охоплення дітей від трьох до шести років, як того вимагають рекомендації Ради Європи.

Як зазначила заступниця міністра освіти і науки України Євгенія Смирнова, цей закон матиме не лише соціальне, але й економічне значення, адже дозволить батькам безпечно залишати дітей у дитячих садках і повертатися на роботу.

Дитячий садок
Дитячий садок

Одним із найважливіших нововведень стане поява альтернативних типів дошкільних установ. Серед таких інновацій:

Однією з ключових новацій закону є обов’язкове вивчення англійської мови для дітей віком 5-6 років у всіх дошкільних установах з вересня 2026 року. Для цього Міністерство освіти і науки України запровадить програму підготовки вихователів, включаючи безкоштовні курси англійської мови та методики її викладання.

Також новий закон передбачає можливість впровадження дистанційного та змішаного навчання у дошкільних закладах, що стало особливо актуальним через війну та пандемію COVID-19.

Реформа дошкільної освіти також має на меті підвищити статус вихователів. Новий закон передбачає зменшення педагогічного навантаження, що дозволить освітянам отримувати більшу зарплату. Середня заробітна плата для вихователів варіюватиметься від 9382 гривень для молодих спеціалістів до 13 325 гривень для вихователів вищої категорії.

Фінансування дошкільної освіти залишиться на рівні місцевих бюджетів, але держава планує допомагати громадам у питаннях безпеки, зокрема у фінансуванні укриттів для дитячих садків у восьми прифронтових регіонах.

Нагадаємо, приставлять до кожного: на дітей у школах чекають зміни

Раніше ми розповідали, що умови для учнів покращаться: школи отримають фінансову допомогу

Також, "Педагогічному колективу н**рати на дітей": українці жорстко відреагували на 12-річну школу