Українські навчальні заклади стануть об’єктом ретельної перевірки з метою виявлення можливих фактів насильства або порушень прав дітей. Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. За її словами, перевірки організує Національна соціальна сервісна служба України.

Міністерство соціальної політики прагне створити безпечні умови для дітей у закладах, де вони проживають цілодобово. За словами Жолнович, Нацсоцслужба отримала доручення провести перевірки для виявлення можливих випадків насильства чи інших порушень прав дітей. Щоб процес перевірки був максимально екологічним і не травмував дітей, було розроблено спеціальний опитувальник. Цей підхід дозволить зберегти психологічний комфорт дітей під час збору інформації.

Вчитель і школярі
Вчитель і школярі

Оксана Жолнович також висловила свою думку щодо необхідності скорочення кількості спеціалізованих шкіл для дітей з особливими освітніми потребами. Міністерка підкреслила, що ідеально, коли всі діти мають можливість навчатися поблизу свого дому та повертатися додому щовечора. Вона зазначила, що зараз діти з особливими потребами змушені навчатися в спецшколах, які розташовані далеко від їхніх домівок, оскільки таких закладів в областях обмаль.

Школярі на уроці
Школярі на уроці

Популярні новини зараз
Виплати у жовтні: пенсіонерів засмутили оголошенням Пенсія за новими правилами: українці отримуватимуть виплати за бали Пенсіонерам "заморозять" виплати: у жовтні терміново треба звернутись до ПФУ У рахунках за воду будуть нові суми: платити доведеться ще більше
Показати ще

"Потрібні не окремі заклади, а інклюзивні класи в загальних школах. Це дасть змогу батькам обирати школи поблизу дому для своїх дітей," – написала Жолнович у своєму дописі.

Міністерка закликала громади розвивати сімейні форми виховання і збільшувати кількість інклюзивних класів, аби кожна дитина могла отримувати освіту в сприятливому середовищі.

Окрім анонсу перевірок, міністерка згадала випадок у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині, який викликав резонанс у суспільстві. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про підозри щодо насильства над дітьми, яке могло мати сексуальний характер. Вихованці закладу – сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, а також ті, хто має особливі освітні потреби.

Ініціатива щодо перевірок у закладах освіти спрямована на виявлення та запобігання випадкам насильства над дітьми. Міністерство соціальної політики планує зробити все можливе, щоб кожна дитина відчувала себе захищеною, а її права були дотримані, незалежно від обставин, у яких вона перебуває.

Нагадаємо, військовий пропонує виховувати школярів, як майбутніх захисників: "Їх просто треба дістати"

Раніше ми розповідали, що батьки бунтують проти 12 років навчання: коли діти будуть в школі більше і чому підлітків "відселять"

Також, українським школярам у Польщі відкриють нову послугу – можна абсолютно безкоштовно