В Україні розпочинають реформування шкіл і тепер діти будуть навчатись за американським і європейським зразками, де середня школа відокремлена від старшої навіть фізично.

Також підлітки матимуть вибір профілів навчання, що базуються на кластерах: STEM, мовно-літературний, суспільно-гуманітарний. Мова йже про 10-12 класи. Так. діти навчатимуться 12 років.

Школярі на уроці
Школярі на уроці

А як же українці ставляться до того, що діти тепер навчатимуться в школах 12 років: Спойдер: негативно. Хоча це і дивно, адже мало хто у 16-17 років може обрати, ким хоче бути і профільне навчання зможе допомогти у виборі.

Так що ж кажуть батьки і старшоклассники стосовно таких нововведень? До слова, вони почнуть діяти з 2027 року.

Популярні новини зараз
Соціальна допомога за новими правилами: платитимуть тим, хто раніше і не сподівався Залишився лише тиждень: українці зазнають важких змін з 1 жовтня Росія готує ґрунт для масового блекауту: "Це фактично підготовка" Водоканали розікрали гроші, а тепер вимагають підвищити тарифи
Показати ще

Менше ніж третина українських батьків учнів 5–6 класів підтримує запровадження 12 років навчання в школах. Про це свідчать результати соціологічного дослідження "Реформа профільної середньої освіти", проведеного Київським міжнародним інститутом соціології і презентованого Міністерством освіти і науки.

Загалом 59% батьків учнів 5–6 класів НУШ негативно ставляться до збільшення тривалості навчання на один рік.

При цьому категорично не підтримують цього 25%, а радше не підтримують – 34%.

Водночас запровадження 12-річної школи підтримують 29% опитаних.

За пропуск школи батьків змушують звітувати перед поліцією
За пропуск школи батьків змушують звітувати перед поліцією

Щодо учнів 10–11 класів, то майже чверть з них (24%) позитивно ставиться до того, що з 2027 року навчання в старшій школі триватиме три роки.

Майже стільки ж учнів ставляться до цього негативно (22%).

Натомість понад половина учнів (54%) має або нейтральне, або невизначене ставлення до дванадцятирічного шкільного навчання.

Нагадаємо, що школи переходять на новий формат навчання: звикати доведеться всім.

Раніше ми повідомляли, що школярі видихнули з полегшенням: збираються скасувати основні іспити.