Варто звернути увагу наших читачів на важливі питання, які порушували під час чергової прямої лінії з Мінсоцполітики. Фахівці відомства відповіли на питання щодо виплат для переселенців.

Також є відповіді на важливі питання, чому припиняються виплати ВПО, а також як повернути виплати, допомогу від міжнародних організацій.

Відповіді на ці питання надала перший заступник Міністра соціальної політики України Дар'я Марчак.

Виплати ВПО, скріншот: YouTube
Виплати ВПО, скріншот: YouTube

Чи скасують виплати ВПО з січня 2024 року

За словами Марчак, допомога на проживання для ВПО є тимчасовою і надається найбільш нужденним громадянам. Для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року, з 01.08.2023 її автоматично продовжать ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Допомога триває для всіх ВПО, які проживають в Україні та внутрішньо переміщених осіб у розмірах для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень та для інших осіб – 2 тисячі гривень.

Відповідно, виплати не будуть продовжуватися особам, які:

- перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально;

- повернулися у занедбане місце проживання.

Крім того, виплати не продовжуватимуться особам, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі або засуджених за колабораціонізм.

Виплати ВПО. Фото: скрін youtube
Виплати ВПО. Фото: скрін youtube

Звертаємо увагу, що постанова визначає перелік обґрунтованих причин, які дають право людині, навіть перебуваючи задовго, не втратити виплати, наприклад: службове відрядження, оздоровлення дітей, стажування, лікування чи реабілітація, що підтверджується відповідними документами, смерть членів сім'ї чи родичів .д.

З 1 вересня допомога продовжується для тих громадян, чиє майнове становище потребує такої підтримки, і не продовжується для громадян, чиє майнове становище дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

А саме, з 1 вересня 2023 року виплату буде припинено тим ВПО, які з моменту ухвалення відповідної постанови КМУ від 11.07.2023 № 709:

- придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, придбаних волонтерами та передані на потреби оборони країни;

– придбали на суму понад 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будівлю (крім житла, одержаного за рахунок державного або місцевого бюджету);

- мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тис. грн.;

- придбали іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн.; мають у власності житло, розташоване на інших територіях, ніж тих де ведуться активні (можливі) бойові дії або окуповані, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім'ї.

Виплати ВПО, фото Хвиля
Виплати ВПО, фото Хвиля

З докладним переліком можна ознайомитись у постанові КМУ від 11.07.2023 № 709.

Якщо за результатами перевірки одержувачів через державні реєстри буде прийнято рішення про припинення допомоги, громадянину про це повідомлять: або поштою або електронною поштою, або – за технічною спроможністю – мобільним зв'язком або засобами електронного сповіщення Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС).

Також звертаємо увагу, що для внутрішньо переміщених осіб, які вперше звертаються за отриманням допомоги після 01.08.23, допомога призначається на шість місяців на сім'ю і виплачуватиметься щомісяця одному з членів сім'ї з розрахунку на кожного члена сім'ї:

- для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн;

– для інших осіб – 2 тис. грн.

Нагадаємо, немає реєстрації – немає пенсії: українцям підказали, як не втратити заслужених виплат.

Раніше повідомлялося, інвалідність, хвороба, догляд та опіка: українцям назвали суми "дитячих" виплат на 2024 рік.

Також, втрата посилки на поштовому відділенні: інструкція як отримати компенсацію за неї.