Багатьох жінок цікавить питання чи зараховується до стажу період догляду за малолітньою дитиною.

До Пенсійного фонду звернулася українка з запитанням чи враховується декретна відпустка по догляду за дитиною до трьох років в страховий стаж при оформленні пенсії. На це питання відреагували фахівці органу та розповіли як проводиться врахування.

Мама з дитиною, фото: Знай.ua
Мама з дитиною, фото: Знай.ua

Зарахування стажу залежить від року, коли матір доглядала за дитиною. Це відбувається на основі законодавчих змін.

Період до 1 січня 2004 року

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Час догляду матері, яка не перебувала в трудових відносинах на момент догляду за дитиною, врахується на підставі свідоцтва про народження.

Період з 1 січня 2004 року

Якщо жінка доглядала за дитиною в період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2004 року, то підставою для зарахування стажу стане документ, який підтверджує факт отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку.

Українці з дитиною, фото: Знай.ua
Українці з дитиною, фото: Знай.ua

Період з 1 січня 2005 року

Час догляду за дитиною враховується тоді, коли матір отримувала відповідну допомогу, внесену до системи персоніфікованого обліку.

Тобто, незалежно від того чи працювала українка до такого періоду, цей час ввійде до страхового стажу при призначенні пенсії. Адже нарахування та сплата внесків здійснювалася державою.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, ПФУ виплачує, банк – повертає: пенсіонеру влаштували тест на виживання без грошей

Раніше портал знай інформував, як не втратити майбутню пенсію: у ПФУ пояснили важливу деталь про мінімальний страховий внесок

Також наш портал повідомляв, українцям пояснили, чи можна подавати копії трудової книжки для призначення пенсії