В Україні продовжує сповільнюватись споживча інфляція. Деякі продукти дешевшають, а інші дорожчають повільнішими темпами, ніж раніше. Що стало доступнішим для українців і що буде з цінами далі, розповіли у пресслужбі Національного банку.

У вересні 2023 року споживча інфляція знизилася до 7,1%, що на 1,5% менше, ніж у серпні. Важливу роль уповільнення інфляції відіграло збільшення виробництва фруктів та овочів, що спричинило зниження цін.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Зокрема, стали дешевшими крупи, соняшникова олія, а молоко та курячі яйця дорожчали більш стриманими темпами.

"Сповільнювалося зростання цін на м'ясні та молочні продукти, хліб та борошняні вироби. Курсова стійкість сприяла зниженню темпів зростання цін на імпортовані продукти, включаючи каву, чай, соки, шоколад, цукерки, сухофрукти, прянощі, рибні продукти", - зазначили в НБУ.

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Прогнозується, що споживча інфляція й надалі знижуватиметься, а отже, різких злетів цін на продукти не очікується.

"Споживча інфляція наприкінці року буде нижчою за липневий прогноз НБУ. Національний банк і надалі забезпечуватиме достатню привабливість гривневих активів і зберігатиме активну присутність на валютному ринку, щоб утримувати помірну інфляцію", - заявили у відомстві.

Раніше портал Знай повідомляв, українців попередили про зростання цін на хліб: вартість суттєво підніметься.

Також наш портал інформував, сезон у самому розпалі: скільки грошей доведеться викласти за гарбуз, баклажани та кабачки у супермаркеті.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, шматок у горло не полізе: українцям показали нові цінники на ковбасу, сир та оливки.