Ситуації вступу у спадщину можуть бути досить неоднозначними. В таких обставинах важливо знати як діяти з юридичної точки зору.

В українців часто виникають питання про прийняття спадщини, права спадкоємців. Про відповіді на ці запитання пише видання "На Пенсії".

Спадщина до шлюбу

За словами юристів, в такому випадку спадщина належить тільки одному з подружжя, тому, хто є реальним спадкоємцем. Згідно зі статтею 57 сімейного кодексу, навіть, якщо спадщина набута за час шлюбу, вона є приватною власністю одного з подружжя. Себто – спадкоємця.

Спадщина. Фото Pexels
Спадщина. Фото Pexels

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Прийняття спадщини без відома одного зі спадкоємців

Дуже часто зустрічається ситуація, коли родичі прийняли спадщину без іншого прямого спадкоємця. Так, якщо немає заповіту, то інший родич також може вступити в спадщину з іншими на рівних правах. Якщо стало відомо, про смерть одного з батьків, варто взяти свідоцтво і звернутися до місцевого нотаріуса. Якщо ж строк вступу в спадщину вже пройшов, з цим питанням потрібно звертатися до суду. Там призначать додатковий строк, щоб спадкоємець вступив у спадщину.

Строк вступу в спадщину

Навіть, якщо спадкоємець пропустив строк прийняття спадщини, це не страшно. Він має право вступити у спадщину незалежно від часу прийняття, адже вона належить спадкоємцю автоматично. Для цього достатньо тільки її оформити. Якщо має місце перешкоджання вступу у спадщину, варто з цим питанням звертатися до судового органу.

Спадщина. Фото Pexels
Спадщина. Фото Pexels

Право успадкування онуків

Якщо померли бабуся та дідусь та їх діти, онуки мають право на спадщину як прямі спадкоємці. Згідно з законом, на спадщину мають право всі рідні померлого, за лініями першості. Тобто спочатку діти, брати, сестри та батьки. Потім двоюрідні, троюрідні і так далі. Частка померлого родича ділиться між рідними порівну. Це у разі, якщо не був складений заповіт. Якщо заповіт містить іншу волю, потрібно розглядати окремі випадки та консультуватися з нотаріусом.

Нагадаємо, портал Знай інформував, дитячі виплати у 2023 році: яку допомогу можна отримати для малечі

Раніше на порталі Знай повідомлялося, допомога безробітним українцям: що потрібно для реєстрації у центрі зайнятості

Також, наш портал інформував, можете отримати більше, ніж витратили: в Держспоживслужбі розповіли, коли це можливо