Відпочиваючи на Закарпатті туристи можуть відвідати унікальну водяну кузню-музей «Гамора», яка існує вже понад століття.

Про це повідомляє група "Туристичний бренд Закарпаття" в Facebook.

"У селі Лисичево Іршавського району є унікальна водяна кузня-музей «Гамора».Унікальна – тому що, можливо, вона єдина в усій Європі вже понад 100 років дзвенить своїм потужним молотом", – написано у повідомленні.

Наголошується, що кузня-музей працює за принципом водяного млина під дією сили падаючої води з річки Лисичанка.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Каналом в кілька сотень метрів вода подається на величезне колесо, приводячи його в дію. Обертальний рух колеса приводить в дію молот. А далі нагрітий метал «танцює» під молотом в спритних і умілих руках коваля і на очах через деякий час з'являється виріб – підкова або лопата", – наголошується в пості.

кузня, фото: Туристичний бренд Закарпаття
кузня, фото: Туристичний бренд Закарпаття

Сама кузня – це кам'яна споруда завдовжки 36 метрів і шириною 9 метрів. З тильного боку будівлі паралельно до неї встановлено широкий жолоб, по якому з розташованого вище відстійника вода падає на колеса.

«Гамора» виробляє сільськогосподарський інвентар, який користується у місцевих господарів особливим попитом.

На території кузні щорічно – зазвичай в останні вихідні червня – проходить свято ковальського мистецтва, яке привертає увагу ковалів з усього світу.

"Гамора" єдина в Україні виробнича споруда такого роду, перетворена в діючий музей.

кузня, фото: Туристичний бренд Закарпаття
кузня, фото: Туристичний бренд Закарпаття

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Парк Київська Русь відкрили до відвідування. Справжнє занурення в епоху Київської Русі чекає гостей щодня. Адже тут, на території понад 20 га, на основі наукових знань, у своєму реальному розмірі відтворюється Стародавній Київ V-XIII століть

Як повідомляє портал «Знай.ua» Гуцульський карнавал, грибна юшка і магія під відкритим небом: Яремче з розмахом відзначив День Міста, ексклюзивні кадри

Також «Знай.ua» писав, що Під Дніпром старий з золотими руками перетворив смітник на "музей" - пластикова долина