Ціни на часник в Україні стрімко зростають і вже перевалили за позначку 200 гривень за кілограм. За даними EastFruit, це абсолютний рекорд, адже навіть під час пандемії часник коштував дешевше.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяОдна з головних причин — критичний дефіцит власних запасів. У попередні роки в Україні вирощували часник на великих полях, але війна та економічні труднощі майже знищили цю галузь. Наразі основний обсяг продукції забезпечують дрібні господарства, а їх продукція часто не підходить для великих торгових мереж чи промислової переробки.
Також на ситуацію впливають світові тенденції. У Європі зріс попит на часник через збільшення чисельності емігрантів із країн, де цей овоч є основою національної кухні. Головний постачальник часнику в ЄС — Іспанія — цього року повністю вичерпав запаси через несприятливі погодні умови та подорожчання праці.
Українським гуртовикам складно купувати часник за кордоном. Китайський часник, хоч і доступний, обкладається високими митами в ЄС, через що його вартість стрімко зростає. У Європі ціни сягають 6–20 євро за кілограм, що робить його ще дорожчим для українських споживачів.
Експерти прогнозують, що часник у 2024–2025 роках дешевшати не буде. Проблема в тому, що в Україні немає необхідної техніки для механізації вирощування часнику. У країну вже понад п’ять років не завозять сівалки, калібратори чи комбайни.
Нагадаємо, ціни на продукти стрімко зростають: чи вистачить 500 грн, щоб приготувати вечерю
Раніше ми розповідали, як супермаркети дурять покупців: про що мають знати українці
Також, хліб, молоко та овочі: що подорожчає найбільше в новому році