Податкова служба України планує отримати доступ до банківської інформації громадян та бізнесу, що може сильно змінити відносини між платниками податків, банками та податківцями. Про це розповіла депутат Ніна Южаніна, член фінансового комітету Верховної Ради у своєму Telegram.

За її словами, податкова хоче отримувати дані про банківські рахунки українців, але цей процес буде можливий лише після вжиття заходів щодо відновлення довіри до податкових органів. Зараз платники податків не дуже довіряють податковій, і поки що для цього не зроблено нічого конкретного.

Банківська карта / фото: Freepik
Банківська карта / фото: Freepik

Южаніна також повідомила, що податкова вже розробила пропозиції щодо отримання банківської інформації. Наприклад, вони хочуть бачити дані про транзакції юридичних осіб, підприємців та звичайних громадян, включаючи контрагентів та призначення платежів. Це необхідно для проведення податкових перевірок.

Однак є момент, який викликає занепокоєння. Податкова хоче отримувати такі дані навіть про клієнтів банків, які не є об'єктами податкових перевірок. Національний банк уже висловив своє занепокоєння, заявивши, що нинішнє законодавство і так надає податківцям достатні повноваження.

Популярні новини зараз
Школярів переведуть на новий формат: навчатися класами більше не будуть Польща пропонує скасувати допомогу біженцям: чоловіків – на фронт, жінок – піднімати економіку України Від податкової не втечеш: безкоштовне поповнення карток заборонять Жінки мають готуватися до мобілізації: застосування знайдуть усім - експерт
Показати ще

Податкова, скріншот: YouTube
Податкова, скріншот: YouTube

Цікаво, що податкова це розробляє без публічного обговорення. Жителя півдня дізналася про пропозиції лише з листа Національного банку. Вона вважає, що ці нові правила можуть виявитися ударом по бізнесу та громадянам:

"Вкотре таємно розробляють норми, спрямовані виключно проти бізнесу та громадян. Хто ж ідеолог знищення української економіки?"

До речі, податкова вже почала одержувати інформацію про рахунки українців за кордоном у рамках міжнародного обміну даними.

Нагадаємо, податки будуть навіть на чайові: українців хочуть змусити платити за звичні дрібниці

Раніше ми вже писали про підвищення податків та ціни: українців потішили новиною

Крім того, Знай.ua повідомляв, поповнювати картки стало ще важче: НБУ запроваджує зміни