В умовах воєнного стану військовозобов'язані чоловіки можуть отримати повістку на оновлення даних, проходження ВЛК або негайний призов на службу. Проте, чи можливо відмовитися від отримання такого документа, та які наслідки це може мати? Адвокати з об'єднання "Бачинський та партнери" роз'яснили деталі.

Якщо військовозобов'язаний має застарілі військово-облікові дані або вони взагалі не оновлені, це є прямою підставою для вручення повістки для оновлення інформації. Якщо ж облікові документи актуальні, а військовозобов’язаний має офіційно підтверджену відстрочку, вручення повістки є неправомірним.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Адвокати зазначають, що найкраще в такій ситуації повідомити представникам ТЦК та СП, що всі ваші облікові дані актуальні та ви маєте діючу відстрочку.

Згідно з чинним законодавством, відмовитись від отримання повістки без наслідків можна лише за певних умов. Серед таких умов:

Популярні новини зараз
Повістки поштовим листом: ТЦК поставило новий ультиматум Бази НЛО вже є на Землі: відомий адвокат розкрив їхнє місцезнаходження Платіжка збільшиться вдвічі: українцям приготували новий тарифний подарунок Перші снігопади: українців попередили про погоду
Показати ще
  • якщо ви були виключені з військового обліку;
  • якщо в документі зазначені неправильні дані одержувача;
  • якщо повістку вручає не уповноважена особа;
  • на повістці немає печатки або підпису керівника ТЦК.

У цих випадках відмова від отримання повістки є правомірною і не спричинить відповідальності.

Якщо ваші облікові дані не оновлені, а ви відмовляєтесь прийняти повістку, це може вважатися порушенням правил військового обліку та законодавства про мобілізацію. У такому разі представники ТЦК складають акт відмови, де військовозобов’язаний має право зазначити причини своєї відмови та підписати документ. Якщо від підпису відмовляються, акт підписується свідками.

Нагадаємо, зниження мобілізаційного віку до 18 років: військовий жорстко пояснив ініціативу

Раніше ми розповідали, що не можна робити, якщо вас зупинили ТЦК: інструкції від юриста

Також, як після мобілізації готують до служби: "Виживуть, якщо будуть битися"