З початку повномасштабного вторгнення, мобілізаційні заходи в Україні стали частиною повсякденного життя. Однак після недавнього інциденту на концерті "Океану Ельзи", де сталися перевірки військовозобов'язаних, увага до таких рейдів зросла.

У зв'язку з цим представниця Національної поліції Олена Бережна пояснила, як саме організовуються та проходять ці заходи.

За словами Бережної, поліція разом із представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки регулярно проводить заходи з оповіщення військовозобов'язаних. Проте це не означає, що були запроваджені додаткові або посилені мобілізаційні рейди. "Активізації мобілізаційних заходів немає, просто ситуація з концертом набула розголосу," — підкреслила речниця поліції.

ТЦК. Фото: скрін youtube
ТЦК. Фото: скрін youtube

Бережна зазначила, що чітких і заздалегідь визначених місць, де будуть проводитися перевірки, не існує. Локації узгоджуються з ТЦК та СП, і здебільшого це громадські місця, які відвідує велика кількість людей. Таким чином, охоплюється більше громадян, які потенційно підлягають мобілізації, що забезпечує більш ефективне виконання завдань.

Популярні новини зараз
Повістки через "Укрпошту": українці не поспішають з'являтися в ТЦК Бронювання від мобілізації тимчасово скасують: почнеться масштабна перевірка Понад 11 000 гривень на дитину: в Україні почнуть виплачувати нову допомогу За опалення платитимемо менше: українці отримали добрі новини про комуналку перед холодами
Показати ще

Поліція має законне право перевіряти документи, що є компетенцією правоохоронців, і в разі виявлення порушників може доставляти їх до ТЦК. Проте це відбувається лише за наявності відповідних звернень від територіальних центрів комплектування.

Поліція виконує свої обов'язки відповідно до ч. 3 ст. 38 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", де чітко прописані її повноваження щодо сприяння мобілізаційним заходам. Якщо ТЦК подає звернення, поліція має право здійснити затримання особи, яка ухиляється від виконання військового обов'язку, і доставити її до відповідного центру.

"Питання відпочинку, ротацій та можливості відвідувати концерти для діючих військових напряму залежать від виконання мобілізаційних заходів у державі," — підкреслила речниця. Саме тому мобілізаційні заходи залишаються актуальними й регулярно проводяться в усіх регіонах України.

Поліція та ТЦК планують продовжувати співпрацю для забезпечення мобілізаційних потреб країни. Водночас, у поліції запевняють, що жодних додаткових "рейдів" не планується, а всі дії відбуваються в рамках закону. Важливо, щоб громадяни розуміли свої права та обов'язки, адже уникнення мобілізації може призвести до адміністративної або навіть кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, зниження мобілізаційного віку до 18 років: військовий жорстко пояснив ініціативу

Раніше ми розповідали про концерти, спортзали, ресторани: облав ТЦК на ухилянтів побільшає

Також, Залужний розкритикував мобілізацію: досі принципи з часів Петра I