В умовах мобілізації в Україні чоловіки призовного віку можуть отримати повістки, навіть якщо вони вже не проживають за адресою, зазначеною в офіційних документах. Що робити, якщо повістка надійшла на стару адресу, і які наслідки можуть бути, якщо її не отримати?

Начальник Сумського обласного центру комплектування Сергій Монукало пояснює, що якщо повістку відправлено на адресу, яка вказана в реєстрі "Резерв+", це вже вважається належним сповіщенням. Це означає, що навіть якщо ви не живете за цією адресою або не отримали повістку особисто, ви все одно повинні з'явитися у військкомат.

"Резерв+", скріншот: Facebook
"Резерв+", скріншот: Facebook

Як відбувається належне сповіщення?

Якщо ваша повістка відправлена на адресу, зазначену в офіційних реєстрах, це вже є достатньою підставою вважати вас повідомленим. Навіть якщо ви змінили місце проживання, але не оновили дані у військовому реєстрі, ви залишаєтесь відповідальним за своєчасну явку. Підтвердженням належного сповіщення може бути не лише отримання повістки, але й повідомлення про вашу відмову отримати документ або про те, що ви не проживаєте за вказаною адресою.

Популярні новини зараз
Відстрочка від мобілізації: як уникнути помилок при подачі документів Різдво та Водохреща: Україна святкуватиме за новими датами Загинув відомий співак, зірка гурту "One Direction" Ліам Пейн: копи кажуть - випав з вікна Що не можна робити, якщо вас зупинили ТЦК: інструкції від юриста
Показати ще

Повістка поштою. Фото: скрін youtube
Повістка поштою. Фото: скрін youtube

Що буде, якщо не з’явитися у військкомат?

За відсутність явки після отримання повістки або порушення мобілізаційного законодавства передбачені штрафи. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за неявку можна отримати штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень. Якщо встановлено, що людина не проживає за вказаною адресою і не повідомила про це, її можуть оголосити в розшук.

Що далі, якщо оголосили в розшук?

Якщо військовозобов’язаного оголошено в розшук, і його затримують, навіть в іншому регіоні, його доставляють до найближчого територіального центру комплектування. Там складається протокол про адміністративне правопорушення, і залежно від обставин приймається рішення про подальші дії.

Отже, щоб уникнути штрафів і неприємностей, важливо своєчасно повідомляти про зміну місця проживання та виконувати вимоги мобілізаційного законодавства.

Раніше ми повідомляли, хто має імунітет від мобілізації?

Українці можуть служити неподалік від дому, як скористатися привілеєм- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, військові можуть не платити відсотки по кредиту.