Заступник голови комітету Верховної Ради з питань аграрної політики Степан Чернявський виступив із пропозицією реформування мобілізаційної системи, що дозволить припинити облави, які зараз здійснюють територіальні центри комплектування.

На думку депутата, яку він висловив в етері Новини.LIVE, мобілізація повинна перейти на "ринкові відносини", де економічне бронювання стане ключовим інструментом, що замінить нинішні методи.

Чернявський зазначив, що рейди ТЦК, які часто називають "облавами", є джерелом постійного конфлікту в суспільстві. Депутата непокоїть, що люди стають жертвами таких затримань, а дехто навіть змушений шукати шляхи уникнення служби через фінансові та інші махінації.

Мобілізація, ТЦК, кадр з відео
Мобілізація, ТЦК, кадр з відео

"Коли почалися ці облави, я сказав, що без змін у системі мобілізації це буде постійний конфлікт. Щоб припинити ці методи, нам потрібно запровадити ринкові відносини в армії", — підкреслив він.

Популярні новини зараз
Бронювання від мобілізації тимчасово скасують: почнеться масштабна перевірка Як зупинити облави ТЦК: депутат запропонував альтернативу Понад 11 000 гривень на дитину: в Україні почнуть виплачувати нову допомогу Чоловіки вигадали нові умови проходження ВЛК: лікарі не зможуть проігнорувати
Показати ще

Одним із ключових кроків, які Чернявський пропонує для вирішення ситуації, є економічне бронювання. Це система, за якою підприємства зможуть "бронювати" своїх працівників, сплачуючи певний внесок до державного бюджету. Такий механізм дозволить підтримати економіку та збільшити фінансові ресурси для армії, одночасно дозволяючи тим, хто може залишатися на виробництві, законно продовжувати працювати.

Візит до ТЦК, фото: Unian
Візит до ТЦК, фото: Unian

"Так, можуть бути обурення: бідні йдуть воювати, а багаті — сидять по ресторанах. Але давайте будемо відвертими — хіба зараз не так? Зараз у нас заробляють ті, хто вирішує, хто піде на фронт. Система повинна бути прозорою й справедливою", — заявив Чернявський.

Депутат також зазначив, що підвищення грошового забезпечення для військових стане мотиваційним чинником, який сприятиме добровільному бажанню громадян служити в армії. "Якщо хлопці та дівчата будуть бачити, що їхня праця оцінюється гідно, то проблема примусової мобілізації відійде на другий план", — додав він.

Нагадаємо, будуть призвані у двох випадках: нові правила мобілізації чоловіків старше 50 років

Раніше ми розповідали, що військовий пояснив, чому необхідно знизити вік мобілізації: ухилянтів взагалі позбавити прав

Також, "Мобілізація провалена": нардеп пояснила, що у військо вимагають відправляти 18-річних