Представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки почали частіше звертатися до поліції з проханням затримати чоловіків, які ухиляються від проходження служби. Однак постає питання: чи мають працівники ТЦК законне право самостійно затримувати військовозобов'язаних, і як це затримання має відбуватися відповідно до законодавства?

Згідно з роз’ясненням адвоката Романа Сімутіна, працівники ТЦК не мають права самостійно затримувати або примусово доставляти громадян до центру комплектування, якщо з ними не присутній поліцейський. Це важливий момент, який часто ігнорується у суспільних дискусіях.

Постанова Кабміну №560 від 24 травня 2024 року чітко визначає, що затримання військовозобов'язаних осіб, які порушили законодавство (статті 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення), може здійснювати лише поліція. Працівники ТЦК можуть лише звернутися до правоохоронців з проханням затримати порушників. Самі по собі вони не мають законного права здійснювати затримання.

Мобілізація в Україні. Фото: скрін youtube
Мобілізація в Україні. Фото: скрін youtube

Щоб чоловік був внесений до поліцейської бази «Армор» і розшукувався поліцією, він спочатку має бути притягнений до адміністративної відповідальності за відповідними статтями (210 чи 210-1). Тільки після цього ТЦК може звернутися до поліції, щоб розпочати процес адміністративного затримання та доставлення особи до територіального центру.

Популярні новини зараз
Пенсіонерів змусять платити: важливе звернення податківців Школярів триматимуть у їжакових рукавицях: заборонять те, до чого звикли роками Літнім українцям підкинуть грошей: як збільшиться пенсія в залежності від віку У жовтні українці отримають одразу три платіжки за газ: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Поліцейський, який бере участь у затриманні військовозобов'язаного, повинен дотримуватися кількох важливих процедур:

  • скласти протокол про адміністративне затримання;
  • сповістити родичів затриманого;
  • забезпечити право на правову допомогу.

Без цих формальностей затримання не може вважатися законним.

Сімутін також зазначив, що далеко не всі чоловіки, які не встигли оновити свої персональні дані у ТЦК, автоматично потрапляють до бази розшуку. Це поширена хибна думка, яка часто використовується для залякування необізнаних громадян.

Право перевіряти військово-облікові документи та вручати повістки мають лише ті працівники ТЦК, які отримали відповідне посвідчення. Крім того, для цього потрібен офіційний наказ від керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, не плутати з військовими: українці пропонують "переодягнути" ТЦК

Раніше ми розповідали, що ТЦК звернеться до поліції: кого шукатимуть першими

Також, мобілізація в жовтні: на кого з нетерпінням чекає ТЦК