У травні 2024 року було ухвалено законопроєкт № 10449, який вніс значні зміни до закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Відповідно до нових правил, більшість військовозобов'язаних чоловіків в Україні підпадають під обов'язок служити в Збройних Силах України. Вже у жовтні 2024 року цей процес буде активізований.

Мобілізація охопить всіх чоловіків віком від 25 до 60 років, які підпадають під одну або кілька з наступних категорій:

  1. Придатні до служби – це чоловіки, які пройшли військово-лікарську комісію та отримали статус "придатний".

  2. Обмежено придатні – чоловіки, які раніше мали статус "обмежено придатний". Вони повинні пройти повторну ВЛК до 4 лютого 2025 року.

  3. Особи з дефіцитною військово-обліковою спеціальністю – ці чоловіки особливо потрібні для виконання завдань у ЗСУ через нестачу певних спеціалістів.

    Популярні новини зараз
    З пенсіонерів здиратимуть податки: можуть відібрати 20% виплат Ніякої силової "бусифікації": ТЦК окреслили чіткі правила Виплати у жовтні: пенсіонерів засмутили оголошенням США застерегли Зеленського від спроб звільнити Буданова, – Джейсон Смарт
    Показати ще

    ТЦК. Фото: скрін youtube
    ТЦК. Фото: скрін youtube

За новою секретною директивою Командування Сухопутних військ, мобілізація чоловіків віком від 50 до 60 років має свої особливості. Відомо, що:

  • Примусова мобілізація для цієї вікової категорії заборонена.

  • Чоловіки у віці 50-60 років можуть бути призвані до лав ЗСУ лише добровільно, за винятком тих, хто володіє дефіцитною військово-обліковою спеціальністю.

Таким чином, нові правила мобілізації стосуються всіх чоловіків віком від 25 до 60 років, які є військовозобов’язаними. Особливо це важливо для тих, хто має військову спеціальність, що є в дефіциті, або хто вже пройшов ВЛК та отримав статус "придатний". Чоловіки старше 50 років мобілізуються лише за добровільним принципом, за винятком дефіцитних спеціалістів.

Нагадаємо, ніякої силової "бусифікації": ТЦК окреслили чіткі правила

Раніше ми розповідали, що штраф від ТЦК можуть скасувати: які помилки військкоматів йдуть на користь українцям

Також, мобілізація в Україні: коли візиту до ТЦК не уникнути