Міністерство освіти і науки України виступило з ініціативою скоротити кількість допустимих днів пропусків навчання без поважної причини. У серпні 2024 року на громадське обговорення було винесено проєкт змін до "Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку, вихованців та учнів". За підсумками обговорення було запропоновано скоротити термін, протягом якого школяр може бути відсутній без довідки, з 10 до 5 днів.

На сьогодні, якщо дитина пропускає школу більше ніж 10 робочих днів поспіль без надання пояснень або довідки, школа зобов'язана повідомити поліцію та службу у справах дітей. Пропоновані зміни скоротять цей термін до 5 днів, щоб пришвидшити виявлення ситуацій, які можуть бути небезпечними для дитини.

МОН вважає, що це допоможе швидше виявляти випадки, коли дитина не охоплена навчанням через неналежне виконання батьками їхніх обов’язків. Такі випадки можуть становити загрозу для життя, здоров'я чи розвитку школяра.

Школа, вчитель, уроки / фото: Pinterest
Школа, вчитель, уроки / фото: Pinterest

Відповідальність за інформування школи про відсутність дитини лежить на батьках або опікунах. Основні способи підтвердження поважної причини:

Популярні новини зараз
Ніякої "бусифікації": ТЦК суворо окреслили повноваження Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах Виплати скасують, а ви і не знатимете: хто з українців може не дочекатися соціальної допомоги у жовтні Ціни різко пішли вниз: вартість нерухомості стрімко падає
Показати ще
  • Медична довідка – якщо дитина була відсутня через хворобу.
  • Письмове пояснення батьків або опікунів у довільній формі – для коротких пропусків через сімейні обставини або інші причини.

Для швидкої комунікації можна повідомити класного керівника телефоном або через месенджери/застосунки, які використовуються для спілкування між школою і батьками. Якщо цього недостатньо, доведеться надати письмову пояснювальну записку.

на уроці, ілюстративне фото з ільних джерел
на уроці, ілюстративне фото з ільних джерел

Якщо ви завчасно знаєте, що дитина буде відсутня в школі протягом тривалого часу (наприклад, через поїздку, участь у змаганнях або лікування), потрібно звернутися до адміністрації школи і написати відповідну заяву. До заяви необхідно додати підтверджувальні документи (путівку до санаторію, регламент змагань або конкурсів тощо).

МОН наголошує, що ці зміни не є репресивними. Основна мета – захист дітей від небезпечних або проблемних ситуацій. Пропуск більше ніж 5 днів без пояснень може бути сигналом про негаразди у сім’ї або інші загрози для дитини, що потребують уваги з боку соціальних служб.

У майбутньому МОН також планує спростити комунікацію через застосунок "Мрія", де батьки зможуть швидко повідомляти школу про відсутність дитини, що значно полегшить взаємодію.

Нагадаємо, у лікарнях з’являться школи для дітей: хто там зможе навчатися

Раніше ми розповідали, що дитячий талант загублять ще у школі: нові правила можуть стати катастрофою

Також, з перевіркою прийдуть у кожну школу: дітям роздадуть анкети