Згідно з чинним законодавством України, жінки зобов'язані стати на військовий облік з жовтня 2024 року. Проте це не означає, що вони будуть автоматично направлені на службу на передову або зобов'язані вступати до лав Збройних Сил України.

Хоча жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичні показники, можуть укладати контракт із ЗСУ, існують певні критерії, за якими їм можуть відмовити у службі.

Військовий облік жінок, скріншот: YouTube
Військовий облік жінок, скріншот: YouTube

До цих категорій належать:

  1. Жінки, які мають троє і більше дітей.
  2. Матері дітей з інвалідністю або матерям, які мають дітей віком до 18 років.
  3. Жінки, чиї чоловіки або батьки мають інвалідність.
  4. Матері-одинаки.
  5. Особи, які навчаються або заброньовані на роботі.

Ці критерії були введені для того, щоб захистити жінок, які мають обов'язки щодо догляду за дітьми чи родичами, а також для тих, хто навчається або вже має стабільну роботу.

Популярні новини зараз
Без снігу, але з різкими морозами: синоптик розповіла про погоду в Україні взимку Гороскоп на жовтень-2024 для всіх знаків Зодіаку: кому Сонячне затемнення принесе колишніх, а кому подорожі Терміново зверніться за субсидією: українцям зробили важливе оголошення У рахунках за воду будуть нові суми: платити доведеться ще більше
Показати ще

Військовий облік жінок, скріншот: YouTube
Військовий облік жінок, скріншот: YouTube

Окрема увага приділяється процесу військового обліку. Деякі жінки мають бути зареєстровані, і за невиконання цього обов'язку можуть накладатися штрафи. На обліку мають бути українські громадянки з такими спеціальностями:

  1. Фізіотерапія
  2. Медична та психологічна реабілітація
  3. Громадське здоров'я
  4. Фізична реабілітація
  5. Промислова фармацевтика
  6. Фармацевтика
  7. Санітарія та експертиза
  8. Стоматологія
  9. Медицина
  10. Медсестринство
  11. Технології медичної діагностики та лікування
  12. Біомедична інженерія
  13. Біотехнології та біоінженерія
  14. Спеціалісти з патології
  15. Токсикологія
  16. Фармакологія
  17. Фізіологія та епідеміологія

Жінки, які працюють у цих сферах, зобов'язані зареєструватися на військовому обліку. Якщо вони не стануть на облік до жовтня, їм загрожують штрафи: за перше порушення — 17 000 грн, а за повторне порушення протягом року — 25 500 грн.

Нагадаємо, ВЛК більше не для всіх: хто може не проходити медкомісію

Раніше ми писали про те, що скасування ВЛК та документи онлайн: в Україні хочуть кардинально змінити правила військового обліку

Крім того, Знай.ua повідомляв, свідоцтво на роботу, нові комісії та внески: що чекає на медиків після ухвалення нового закону