Незабаром в Україні можуть підняти військовий збір із 1,5% до 5%, і це може вдарити за нашими депозитами. Як це працює?

Зараз на відсотки з вкладів ми сплачуємо 19,5% (це 18% ПДФО та 1,5% військового збору), а з новим податком уже буде 23%. Майже чверть від нарахованих відсотків піде державі, і через це реальна дохідність депозитів впаде максимум 3-4% на річних вкладах.

Українські гроші, Апостроф
Українські гроші, Апостроф

Банки вже попереджають: вклади у гривні, швидше за все, стануть просто способом зберегти гроші від інфляції, а не заробити на них. Як розповів Дмитро Замотаєв із Глобус Банку для OBOZ, чистий прибуток тепер можна буде отримати лише на довгострокових вкладах – від року до двох з половиною років.

Там ставки близько 13% річних, а найвищі – 15%. Враховуючи прогнозовану інфляцію на рівні 8,5% цього року та 9,5% наступного, чистий прибуток на такі вклади у 2024 році становитиме 3-4%.

Популярні новини зараз
Чоловікам дали 14 днів, щоб з'явитися до ТЦК: хто не встигне – розшук та штрафи Німеччина запровадила фінансові зміни для українців: доведеться заплатити за безкоштовне Почнуть мобілізувати з 1 жовтня: кого чекає повістка та ВЛК 570 гривень щоб не померти з голоду: пенсіонери отримають жалюгідні виплати
Показати ще

Але навіть зараз багато українців не особливо женуться за високою прибутковістю. Частина вкладників просто хоче зберегти свої заощадження від інфляції, розміщуючи гроші на коротких вкладах.

Наприклад, на депозитах від 3 до 6 місяців зараз можна отримати близько 10%, але ставки, швидше за все, будуть падати, і до кінця року їхній середній рівень знизиться до 8,5%. По суті, ці вклади лише компенсуватимуть інфляцію.

Нагадаємо, боржникам за комуналку дають "вікно можливостей": можна уникнути пені та відключень.

Раніше ми писали, за мобільний зв'язок платитимемо вдвічі дорожче: ціни піднімуть усі оператори

Крім того, Знай.ua повідомляв, економісти пропонують підвищити податки: за що хочуть брати більше