З 1 листопада тариф на електроенергію може різко підскочити – до 6,9 гривні за 1 кВт/год. Це на 60% вище за поточний тариф у 4,32 грн/кВт, який зараз платять українці. Але хороша новина – такий тариф діятиме лише у певний час: з 11 ранку до 5 вечора.

НКРЕКУ (Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг) запропонувала цей проект і пояснює його тим, що в Європі електрика в цей час коштує набагато дорожче. В Україні ж ціни поки що надто низькі, що заважає імпорту електроенергії з ЄС.

Якщо їх не підтягнути до європейських, складно закуповуватиме електрику у сусідів, а це може спричинити перебої та відключення, пишуть "Факти".

Відключення електроенергії, лічильник / фото: АТ "Херсонобленерго"
Відключення електроенергії, лічильник / фото: АТ "Херсонобленерго"

НКРЕКУ також пропонує запровадити так звану "імпортну ПСО" – механізм, який допоможе компенсувати дорогу імпортну електроенергію за рахунок зростання тарифів на передачу енергії. Тобто щоб згладити різницю в цінах, доведеться трохи збільшити платежі для всіх споживачів. Експерти сперечаються, як це позначиться на нас із вами.

Популярні новини зараз
Українці матимуть інтернет у відключення світла лише за однієї умови: "Якщо у них є..." Останнє переведення стрілок: коли Україна перейде на зимовий час в 2024 році Прийде платити більше: у жовтні українці отримають "додаткову" квитанцію За мобільний зв’язок будемо платити вдвічі дорожче: ціни піднімуть усі оператори
Показати ще

Олег Пензін із Економічного дискусійного клубу вважає, що це особливо не позначиться на вартості товарів для населення. На його думку, головна проблема – це використання генераторів під час відключень, де електрика виходить у 3-4 рази дорожчою, ніж централізована. А це вже точно піднімає ціни на товари.

Але Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг, не такий оптимістичний. За його словами, якщо держава піде на реформу цін, запровадить імпортний паритет та підніме тарифи на передачу електроенергії, то все це позначиться на нас.

Тарифи на електроенергію / фото: Freepik
Тарифи на електроенергію / фото: Freepik

Особливо сильно вдарить по товарах, які вимагають багато електроенергії для виробництва – наприклад хліб або послуги водоканалів, де витрати на електроенергію досягають 40% від собівартості.

В результаті ціни на електроенергію можуть злетіти, і тоді це стосуватиметься всіх, включаючи комунальні служби, які почнуть піднімати тарифи на воду. Зростання цін на електроенергію може виявитися тупиковою ситуацією, від якої постраждають усі – і виробники, і споживачі.

А ми нагадуємо про тарифи на комуналку у жовтні: українців попередили про 50-відсоткове подорожчання

Городяни протестують проти нового цінового божевілля: за кубометр води доведеться викласти 110 гривень

Крім того, Знай.ua повідомляв, без проблем поки тільки до листопада: зимові відключення під питанням