Церква цього дня вшановує пам'ять апостола та євангеліста Іоанна Богослова. Інші назви свята: "Богослов", "Іван-мандрівник", "Шептун покривний".

У народному календарі день святого апостола Іоанна відзначають двічі на рік, називаючи Івана травневого – пшеничником, а Івана осіннього – Богословом.

Є легенда, що одного дня Іоанн зробив диво – звернув звичайного пастуха в талановитого живописця. Тому сьогодні моляться йому про натхнення та просять допомоги у справах. Також його шанують і мандрівники, називають його Божим мандрівником і моляться за далеку дорогу. Якщо ви вночі в дорозі і немає людей, слід попросити захисту у Івана, щоб допоміг від нечисті на перехрестях і на узбіччях.

Також сьогодні збирають горобину, вона – потужний оберіг від нечисті та допомагає від застуд. Кетяги треба нарвати і підвісити по даху, щоб у будинку оселилося щастя. Роблять із горобини та сік. Він дуже корисний, але не можна ні з ким лаятись і сперечатися, поки його готуєте, інакше вся цілюща сила піде. Горобинове листя теж збирає і підкладає у взуття нареченій і нареченому, щоб якщо на весілля і з'явиться чаклун, то щоб нічого не зміг їм зробити. У кишені молодятам кладуть горобинні ягоди, це принесе в сім'ю мир та злагоду. А на голову нареченої одягали вінок із горобини. Якщо він порветься, тобто прикмета, що дівчина виходить заміж не за своїм бажанням. А якщо довго залишається свіжим – шлюб буде щасливим та довгим.

Популярні новини зараз
Відключення газу: які будинки залишаться без постачання Росія готує ґрунт для масового блекауту: "Це фактично підготовка" 60-річних не відпустять: нардеп пояснив, чи можуть знизити мобілізаційний вік "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Мандрівники раніше робили цього дня палицю їхньої горобини. Якщо ситуація критична, то відгризали та жували тріску від нього. Є повір'я, що тоді одразу знайдеться потрібне вирішення проблем. Але рубати горобину на дрова або ламати її не можна, а навесні не рвуть її квіти. Це дерево пов'язує душу людини з природою, і воно дуже злопам'ятне. Якщо образити горобину, можна самому померти чи помре родич. Та й знахарі переносять хвороби на горобину і якщо її зрубати, то підхопіть чужу недугу. А до знахарів рідко ходять із звичайною застудою.

Якщо у вас у дворі виросла горобина втеча, це гарний знак, на вас чекає поповнення в сім'ї. Якщо горобина засохла, то хтось помре. Намисто з ягід горобини робили не просто так, вони є оберегом від чарів. Носити їх треба весь рік, до нових ягід, а стару прикрасу потрібно спалити або закопати під молодим деревом.

Дерево горобини в саду
Дерево горобини в саду

Що не можна робити 26 вересня

Народні прикмети дня забороняють веселитися, вживати спиртні напої, переїдати, а також брати до рук гострі предмети – можна поранитися. За повір'ями, на Іоанна Богослова не можна працювати після обіду - інакше можна спричинити сорок бід. Також у цей день не радять вінчатися - вважається, що це до короткого та нещасливого сімейного життя, але от оглядини можна влаштовувати.