Українські вкладники можуть зіткнутися з істотним підвищенням податкового навантаження на депозити, якщо військовий збір буде збільшено з 1,5% до 5%. Це значно зменшить прибутковість вкладів та може спонукати громадян шукати альтернативні способи інвестування. Про це повідомляє видання «Мінфін».

На сьогодні фізичні особи, які зберігають гроші на банківських рахунках, сплачують 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і 1,5% військового збору. Після запланованого підвищення загальне податкове навантаження зросте до 23%. Це безпосередньо вплине на реальну дохідність від депозитів. Наприклад, тримісячні депозити, які зараз приносять 10,5% річних після сплати податків, зменшаться до 10%, а 12-місячні депозити — з 10,4% до 9,9%.

Депозит. Фото: Youtube
Депозит. Фото: Youtube

Підвищення податку може спричинити масовий відтік коштів із банківської системи, оскільки вкладники шукатимуть більш вигідні варіанти, такі як інвестування в іноземну валюту або облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), які звільнені від оподаткування.

Уже зараз помітні перші наслідки. За даними НБУ, в липні 2024 року депозитний портфель фізичних осіб скоротився на 0,3%, а кошти на гривневих рахунках зменшилися на 1,2%. Це свідчить про можливе продовження тенденції відтоку коштів із банків. Щоб зупинити цей процес, Національний банк та комерційні банки можуть підвищити ставки за депозитами або запровадити нові продукти для залучення вкладників.

Популярні новини зараз
Українці залишаться без пільг на комуналку: хто вже у "черзі", та за яких умов Що буде з пенсіями у 2025 році: ухвалено важливе рішення Комуналка злетить на 75%: українцям порадили затягнути паски та попрощатися з заначками 90 днів спокою: які нові правила чекають на військовозобов'язаних
Показати ще

Нагадаємо, в Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат

Раніше ми розповідали, що Ощадбанк списує гроші з карток у "мінус": як клієнти потрапляють у боргову пастку

Також, 50 тисяч "випарувалися" за одну ніч: українці скаржаться на безпорадність ПриватБанку, поки шахраї лютують