17 вересня відбулася перша в Україні централізована розсилка повісток у електронному форматі. Як повідомляє Ukrainian Military Pages, територіальні центри комплектування передали повістки, підписані електронним підписом їхніх керівників, безпосередньо на сервери АТ «Укрпошта».

За результатами розсилки, «Укрпошта» отримала близько 6 тисяч повісток для військовозобов'язаних, яких викликають до ТЦК. Важливо відзначити, що рішення про те, хто отримає повістки, ухвалюється не місцевими ТЦК, а на основі даних Реєстру військовозобов'язаних. Цей реєстр автоматично генерує повістки на підставі наявної інформації про осіб, які підлягають мобілізації.

Повістки підписуються електронним підписом керівників ТЦК та забезпечуються QR-кодом, що підтверджує їхню автентичність. АТ «Укрпошта» друкує ці повістки і розсилає їх рекомендованими листами за адресами військовозобов'язаних.

Укрпошта. Фото з відкритих джерел
Укрпошта. Фото з відкритих джерел

Повістка вважається офіційно врученою за таких умов:

Популярні новини зараз
В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще
  • адресат отримав поштове відправлення;
  • адресат відмовився отримувати повістку;
  • військовозобов'язаний не знаходиться за адресою, яку він самостійно вказав при оновленні облікових даних у ТЦК;
  • адресат відсутній за місцем своєї реєстрації або проживання і не повідомив ТЦК про зміну адреси.

Після отримання повістки військовозобов'язаний має 14 днів, щоб з'явитися до ТЦК. Якщо він не виконає цього зобов'язання, його можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

У випадку, якщо військовозобов'язаний не з'явиться за повісткою, територіальний центр комплектування має право звернутися до поліції. Поліція примусово доставлятиме порушника до ТЦК на підставі відповідних статей Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Якщо поліція не зможе знайти і доставити порушника, суд може ухвалити рішення про тимчасове позбавлення його права керування транспортними засобами. Це обмеження діятиме до виконання вимог ТЦК або до скасування цих вимог.

Нагадаємо про зміни у військовому обліку – чого чекати українцям

Раніше ми розповідали, що ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації

Також, життя ухилянтів перетворять на пекло: як покарають тих, хто проігнорує штрафи від ТЦК