Затримання військовозобов'язаних – питання, яке викликає багато запитань, особливо в контексті взаємодії з правоохоронними органами та територіальними центрами комплектування.

Адвокат Дмитро Соловйов пояснює, що затримання військовозобов'язаного і його доставлення до ТЦК можливе лише в конкретних випадках, передбачених законом. Згідно зі статтею 38 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», поліція має право затримувати і доставляти до ТЦК тільки тих осіб, які порушили правила військового обліку чи мобілізації і були притягнуті до відповідальності за статтями 210 чи 210-1 КУПАП.

Поліція / фото: ВАК
Поліція / фото: ВАК

Проте, як зазначає адвокат, запис у базі даних поліції «Армор» про розшук особи не є достатньою підставою для її примусового доставлення до ТЦК. У таких випадках правоохоронці мають дотримуватись процедурних вимог і не перевищувати свої повноваження.

Якщо особа не порушила правила військового обліку, її затримання та доставлення до ТЦК є незаконними. Це означає, що відсутність доказів порушення мобілізаційного законодавства не надає підстав для примусових дій з боку поліції або ТЦК. У таких випадках військовозобов'язаний може оскаржити затримання в суді.

Популярні новини зараз
Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Під час затримання громадянин має право знати причини затримання, місце, куди його направляють, і вимагати присутності адвоката. Це забезпечує захист прав військовозобов'язаного і допомагає уникнути незаконних дій з боку представників правоохоронних органів чи ТЦК.

Нагадаємо, видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен

Раніше ми розповідали, що ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах

Також, мобілізованим оголосили важливе нововведення