Після початку повномасштабної війни в Україні багато громадян вирушили на фронт для захисту країни. І для деяких із них військова служба може мати важливі переваги в контексті пенсійного забезпечення.

Згідно з чинним законодавством, якщо особа на момент призову на військову службу працювала на посаді або в професії, що надає право на отримання пільгової пенсії, то її період військової служби може бути зарахований до страхового стажу.

Реєстр призовників, скріншот: YouTube
Реєстр призовників, скріншот: YouTube

Це означає, що час, проведений на службі, буде враховуватися при розрахунку пенсії, яка надається за пільговими умовами. Зокрема, стаття 8 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей" передбачає, що у випадку призову на військову службу в особливий період, який оголошується відповідно до Закону "Про оборону України", служба враховується у загальному страховому стажі.

Трудовий стаж
Трудовий стаж

Однак, цей період служби не може перевищувати тривалість пільгової роботи, яку особа виконувала до призову. Таким чином, якщо ви працювали на посаді або в професії, що надає пільгове пенсійне забезпечення, і потім були призвані на військову службу, ви маєте можливість, щоб цей період був зарахований до вашого страхового стажу.

Популярні новини зараз
Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Нагадаємо, мінімальні пенсії в Україні: у чому різниця, і що буде далі з виплатами

Раніше ми писали про те, що військова служба та страховий стаж: головні відповіді

Крім того, Знай.ua повідомляв, розпочинається реєстрація на грошову допомогу від ООН: можна отримати до 4 тисяч грн