Відмовитися від повістки без негативних наслідків можуть тільки ті, хто виключений з військового обліку, бо після цього вони не мають зв’язку з центрами комплектування (ТЦК). Загалом мобілізація триває, і питання щодо вручення повісток залишаються актуальними.

Повістка до ТЦК. Фото: скірн youtube
Повістка до ТЦК. Фото: скірн youtube

Повістку можна відхилити, якщо:

  1. У документі вказані неправильні дані отримувача.
  2. Повістку видає неуповноважена особа.
  3. На повістці немає печатки ТЦК або підпису керівника.

Адвокат Юрій Мельник каже, що вручення повісток в громадських місцях законне, але виписувати їх "на місці" не можна — це вважається підробленням. Якщо таке сталося, можна викликати поліцію.

Штрафи за відмову від повістки

Популярні новини зараз
Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Повістка, мобілізація, фото: Знай.ua
Повістка, мобілізація, фото: Знай.ua

Якщо ви відмовилися від повістки, представники ТЦК можуть скласти акт у присутності свідків, але ви не зобов'язані його підписувати. Якщо акт складуть, керівник ТЦК може накласти штраф від 850 до 1700 гривень за порушення правил обліку.

Цей штраф можна оскаржити в суді. Кримінальна відповідальність, як правило, не настає за перше порушення, а лише після попередження керівника ТЦК. За повторне ухилення від служби під час мобілізації передбачене покарання від 3 до 5 років позбавлення волі.

Крім того, Знай.ua повідомляв, виключили з військового обліку: що треба перевірити у реєстрі "Оберіг"

Також наш портал інформував, українцям масово розсилатимуть повістки поштою: у ТЦК назвали, хто отримає найближчим часом

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що QR-коди на військових повістках: навіщо потрібні і як вони працюють