Державний реєстр "Оберіг" має містити дані всіх військовозобов'язаних громадян України, тобто тих, хто підлягає мобілізації. Після оголошення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років потрапляють під її дію. Але навіть під час воєнного стану деякі громадяни можуть бути виключені з військового обліку.

Юрист Сергій Богун на порталі "Юристи.UA" каже, що якщо громадянин виключений з військового обліку, його дані не повинні бути внесені в реєстр "Оберіг". Це означає, що такі особи більше не є військовозобов'язаними або резервістами, і їхні особисті дані не повинні фіксуватися в реєстрі.

Людина тримає в руках військовий квиток
Людина тримає в руках військовий квиток

Однак, тим, хто був виключений з обліку, рекомендується перевірити, чи правильно внесені дані про їхнє виключення. Це можна зробити, звернувшись до ТЦК та СП або через ЦНАП.

Є важливе розрізнення між термінами "знятий з військового обліку" і "виключений з військового обліку":

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації
Показати ще
  • Знятий з військового обліку: Це означає, що громадянин тимчасово не проходить військовий облік, але статус військовозобов'язаного зберігається, і у майбутньому може бути повернутий на облік.

  • Виключений з військового обліку: Це означає, що громадянин вважається непридатним до служби, і не підлягає мобілізації. Такі особи звільнені від військового обов'язку.

Нагадаємо, ТЦК очікує “велика чистка”: чи ловитимуть ухилянтів далі

Раніше ми писали про те, що далі тільки за грати: яке максимальне покарання чекає на порушників військового обліку

Крім того, Знай.ua повідомляв, "Нас вбивають на полігонах, але ніхто не відповідає": воїн ЗСУ розкрив шокуючу правду про дії військового керівництва