Дослідження Deloitte показало, що 67% українців готові скоротити витрати на їжу через війну. Це не дивно, враховуючи, що витрати на продукти та комунальні послуги в Україні становлять цілих 66% від бюджету, тоді як у Німеччині цей показник лише 40%, а в Польщі 36%.

В умовах кризи потрібно шукати способи економії, і фінансовий експерт Олена Шепель запропонувала кілька простих та дієвих порад, як це зробити.

1. Не ходіть у магазин голодними

Коли шлунок порожній, важко встояти перед спокусою купити зайвий. Всі ці імпульсивні покупки можуть значно підвищити чек на касі. Тому краще вирушайте за продуктами на ситий шлунок – це допоможе уникнути непотрібних витрат.

В магазині, debaty.sumy.ua
В магазині, debaty.sumy.ua

Популярні новини зараз
Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

2. Плануйте меню на тиждень

Складання меню на тиждень – чудовий спосіб заощадити. Домашня їжа обійдеться дешевше за ресторанну або доставку. До того ж, це можна зробити веселим сімейним заняттям разом вибираючи, що готувати. Використовуйте те, що вже є в холодильнику, щоб не купувати зайвого і уникнути викидання зіпсованих продуктів.

3. Купуйте оптом і вибирайте сезонні продукти

Купуйте крупи, макарони та консерви у великих упаковках – це значно дешевше. Також влітку сезонні фрукти та овочі можна придбати у місцевих виробників. Часто вони не тільки дешевші, а й смачніші. Шепель радить також замовляти продукти онлайн у оптових супермаркетах, щоб уникнути зайвих покупок та витрат.

4. Слідкуйте за акціями

Усі люблять знижки, і це знають магазини. Завантажте на смартфон програму вашого улюбленого магазину, щоб не пропускати акції та знижки. Це може допомогти вам заощадити на великих упаковках продуктів, навіть якщо це спочатку здається незначним.

Магазин, фото: Getty Images
Магазин, фото: Getty Images

5. Порівнюйте ціни

Не обмежуйтесь покупками в одному магазині. Порівнюйте ціни у різних супермаркетах, щоб знайти вигідні пропозиції. А щоб не траплятися на маркетингові хитрощі, такі як "золоті полички" з дорогими товарами на рівні очей, намагайтеся шукати більш дешеві варіанти, які зазвичай знаходяться нижче.

Шепель також зазначила, що маркетологи люблять змінювати розташування товарів, щоби змусити вас купувати більше. Наприклад, банани, які привертають увагу, часто стоять біля входу, щоби задати настрій покупкам. Знаючи ці хитрощі, ви зможете обійти хитрощі маркетологів і зберегти свої гроші.

Нагадаємо, краще за сайти знайомств - тільки ананаси: іспанці придумали незвичайний спосіб знайти другу половинку

Раніше ми писали про те, як правильно зібрати "тривожну валізку" для себе і дитини

Крім того, Знай.ua повідомляв, перекусити в обід можна недорого: супермаркети радують цінами на сир та ковбасу