Швейцарія продовжила термін захисного статусу для українців до 2026 року, що стало важливою новиною для понад 66 тисяч громадян України, які знайшли прихисток у цій країні. Цей статус, відомий як S, дозволяє українцям працювати, користуватися медичним страхуванням, отримувати освіту та пересуватися країною і за її межами без обмежень.

Рішення було ухвалене Федеральною радою Швейцарії 4 вересня 2024 року. У заяві зазначається, що ситуація в Україні залишається нестабільною, і немає жодних ознак покращення найближчим часом, що унеможливлює безпечне повернення біженців до дому. Тому, аби забезпечити українцям стабільність і захист, термін дії статусу S продовжили до 4 березня 2026 року.

Українські біженці в Швейцарії
Українські біженці в Швейцарії

Захисний статус S, наданий українцям після початку повномасштабної війни в Україні, забезпечує право не лише на працевлаштування, але й на ведення індивідуальної підприємницької діяльності. Діти біженців мають доступ до місцевих навчальних закладів, а всі українці зі статусом S можуть безперешкодно користуватися системою охорони здоров'я Швейцарії.

Важливим аспектом є й можливість возз'єднання з родиною, що дозволяє українським сім’ям бути разом навіть у цей складний час. Крім того, біженці мають право вільно пересуватися по всій країні та виїжджати за кордон.

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Федеральна рада підкреслила, що продовження підтримки для отримувачів статусу S відповідає поточним умовам і потребам біженців. Така політика Швейцарії спрямована на те, щоб надати українцям необхідні умови для нормального життя в умовах війни, що триває.

Нагадаємо, Польша запровадила нові виплати для українців: хто отримає 6 000 гривень

Раніше ми розповідали, що українців у Словаччині рятуватимуть від бідності: стартувала нова програма допомоги для біженців

Також, оновлення для українців у Польщі: важливі зміни у статусі UKR і PESEL