Картопля - один з основних продуктів у раціоні українців, тому будь-які коливання цін дуже чутливі для населення. Ціни на овоч активно зростають і вже вдвічі вищі, ніж торік. До чого готуватись далі, повідомляє проєкт EastFruit.

Виробники готові відвантажувати картоплю не дешевше за 10-14 гривень за кілограм, що в середньому на 20% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Тенденція до подорожчання встановилася одразу через кілька факторів.

Овочі в супермаркеті, фото: Unian
Овочі в супермаркеті, фото: Unian

По-перше, це високий попит продукції. По-друге, із дрібних господарств скорочується пропозиція овочів. Це відбувається через те, що погіршення погодних умов не дає змоги виробникам відвантажувати продукцію на реалізацію.

Аналітики проєкту наголошують, що цінники на картоплю в Україні вже вдвічі вищі, ніж за аналогічний період 2022 року. При цьому попит на продукцію не знизився навіть після подорожчання, тому гравці ринку не виключають, що найближчими тижнями картопля знову зросте в ціні.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Овочі, скріншот: YouTube
Овочі, скріншот: YouTube

У супермаркетах вже відчувається ривок цін. Так, за даними "Мінфіну" середня вартість кілограма картоплі станом на 1 грудня становить 14,08 гривні. Це приблизно на 2 гривні дорожче, ніж було у листопаді.

Ціни на картоплю. Фото: скрін Мінфін
Ціни на картоплю. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, капуста, морква та цибуля: нові ціни не радують, а далі тільки дорожче.

Також наш портал інформував, сите життя обійдеться дорого: супермаркети переписали ціни на сардельки, сосиски та варену ковбасу.

Крім того, ми писали, запасатися зараз або зачекати на кращу ціну: експерт попередив, що буде з вартістю свинини до кінця року.