Кожен із нас може зіткнутися із ситуацією, коли права та інтереси потрібно захищати в суді. Розповідь В. Гробчак із Вінницької області – яскравий приклад людини, яка опинилася у скрутній ситуації через нарахування за газ.

Ми розглянемо, які дії ви можете зробити, щоб захистити свої права.

Про цю ситуацію повідомили на порталі "НаПенсії".

Редакція отримала листа від мешканки Вінницької області, В. Гробчака, про проблему з нарахуванням за газове споживання. У січні 2022 року газове підприємство виставило їй рахунок, який перевищує фактичне споживання вдвічі.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Судове рішення. Фото freepik
Судове рішення. Фото freepik

У зв'язку з цим вона сплатила лише суму, яка відповідає фактичному газоспоживання, що призвело до заборгованості. Тепер підприємство заявило про намір подати на неї до суду. Пенсіонерка сумнівається у подальших діях, особливо з огляду на своє погане здоров'я, адже вона пересувається на милицях.

У разі неможливості з'явитися до суду, можна звернутися за допомогою до Центру правової допомоги за номером 0-800-213-103. Заяву слід направити на ознайомлення з матеріалами справи та надати представнику повноваження захищати інтереси у суді.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Необхідно пам'ятати, що за статтею 257 Цивільного кодексу позовну давність встановлено три роки.

Представник, чи то адвокат, чи уповноважена особа, зможе знайомитися з матеріалами справи, подавати клопотання, залучати докази, а також забезпечити вашу активну участь. Навіть якщо ви заявите відгук на позовну заяву, важливо висловити свою думку та брати участь у процесі.

  1. Необхідно також звертати увагу на договори, квитанції оплати та розрахунки.
  2. Письменно довести дотримання всіх зобов'язань щодо використання газу є важливим фактором.
  3. Вимагати у газового підприємства довідки про тарифи, договір постачання газу та витяг про фактичний обсяг спожитого газу.

Невигідне для вас рішення суду може бути оскаржено апеляційним шляхом. Навіть у разі прийняття заочного рішення можна подати заяву на його перегляд.

Якщо рішення суду таки набуло чинності, можлива розстрочка виконання рішення за наявності доказів утрудненого положення заявника.

Раніше ми писали про те, що "Нафтогаз" терміново попередив українців через відключення світла: доведеться йти до скриньки

Як повідомляв Знай.ua, українців попередили, що війна може вийти за межі лінії фронту - з чим пов'язані проблеми

Також портал Знай.ua писав, корисні помічники чи потенційна загроза: що важливо знати перед використанням порошків від застуди