Отримати пільгу на оплату газу, світла, опалення та інших ЖКП можуть УБД, особи з інвалідністю через війну, члени сімей загиблих захисників та захисниць. Це передбачено статтею 12 ЗП "Про статус ветеранів війни, гарантії їх захисту".

Про те, хто саме має право на знижку, а також її розмір розповів український адвокат Олександр Головченко в мережі Facebook.

Право на знижку щодо оплати житлово-комунальних послуг мають:

- учасники бойових дій – 75%;

- особи з інвалідністю внаслідок війни – 100%,

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" "Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів
Показати ще

- Члени сімей загиблих - 50%.

Право на отримання відповідних пільг настає лише після отримання посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни чи члена сім'ї загиблого.

Публікація Олександра Головченка, скріншот: Facebook
Публікація Олександра Головченка, скріншот: Facebook

Якщо особа бажає скористатися правом на отримання пільги для оплати житлово-комунальних послуг,треба звертатися до Пенсійного фонду України із заявами:

- перше - про внесення відомостей до Єдиного Державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги;

- друга заява - про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг (придбання твердого палива, зрідженого газу)".

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

При поданні заяви про внесення відомостей до Єдиного Державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, також слід надавати:

- паспорт громадянина України,
- документи, що підтверджують право на таку пільгу,
- обліковий номер реєстраційної картки платника податків.

Обидві заяви до Пенсійного фонду подаються:

або пільговиком особисто;

або в електронній формі через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України;

або надсилаються поштою.

Або це може зробити член вашої сім'ї за довіреністю, завіреною командиром військової частини, в якій проходить службу пільговик, або керівник лікувального закладу, якщо пільговик перебуває на стаціонарному лікуванні.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Також з такими заявами та документами можна звернутися до уповноважених осіб виконавчих органів сільських, селищних чи міських рад відповідної територіальної громади або до військової адміністрації, або ж до Центру надання адміністративних послуг. У такому разі формується електронна справа, яка в електронному вигляді пересилається до органу Пенсійного фонду протягом трьох робочих днів з дня його надходження.

Виплата пільг на оплату житлово-комунальних послуг здійснюється лише шляхом перерахування коштів Пенсійним фондом України. Він відкриває рахунок для зарахування коштів для пільговика у АТ "Ощадбанк".

Якщо особа, яка отримує таку пільгу, бажає отримувати її в іншому банку або через відділення поштового зв'язку "Укрпошта", слід звернутися з відповідною заявою до органу Пенсійного фонду.

Нагадаємо, можна залишитися без субсидії у розпал холодів: українцям пояснили важливий нюанс.

Раніше повідомлялося, зимова комуналка: українцям розповіли, до яких тарифів готуватися.

Також, пенсії можна не отримати: що необхідно мати, щоб зберегти заслужені виплати.