Депутати схвалили закон, який обмежує діяльність банків та мікрофінансових організації (так званих "гроші до зарплати") у сфері надання кредитів. Що чекає українців після його підписання президентом розповіли юристи на телеканалі "Рада".

Народні обранці нарешті втрутились у діяльність мікрозаймів та хочуть захистити українців від "драконівських" відсотків, штрафів та пені, які нараховують за кредит.

Мікрокредити, скріншот: YouTube
Мікрокредити, скріншот: YouTube

Часто виплачуючи позику, клієнти віддають банку суму, яка більше ніж у кілька разів перевищує вартість боргу.

Після підписання законопроекту та завершення перехідного періоду, денна відсоткова ставка за споживчим кредитом, не може становити більше ніж 1% від загальної суми заборгованості.

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Мікрокредити, скріншот: YouTube
Мікрокредити, скріншот: YouTube

Мікрофінансові організації матимуть перехідний період у місяць, з дня набрання чинності законом на приведення діяльності до нових норм.

Збільшили до 240 днів перехідний період для зниження ставки:

  • у перші чотири місяці (120 днів) з дня набрання чинності законом максимальна ставка становитиме 2,5% в день;
  • у наступні чотири місяці (120 днів) — максимум ставки має бути 1,5% за день.

Стягнення штрафів і пені відтермінували на 30 днів з дня набрання чинності закону, щоб поки існує загроза продовження існування ставок в розмірі вище, ніж 2,5%, їх стягнути було неможливо.

борги
борги

Також маютьї заборонити кредитодавцю та новому кредитору вимагати сплати будь-яких платежів, про які не зазначено у договорі про споживчий кредит.