Вже 2024 року в Україні закінчиться термін дії на світло та газ. Іншими словами, у квітні Кабмін може ухвалити рішення збільшити тарифи. Тільки світло може подорожчати на 15%, проте ціни на газ таки можуть показати стабільність.

Однак, судячи з інформації з різних джерел – від офіційних відомств, а також окремих чиновників, є й інша інформація.

Давайте разом дізнаємось, як можуть змінитися тарифи на воду, світло та газ.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Тарифи на воду

В Україні 2023 року скасували підвищення тарифів. Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг ухвалила рішення про зростання цін, проте пізніше його вимушено скасувала. Начебто незалежний орган зіштовхнувся з тиском з боку уряду та Офісу президента і вимушено відмовився від ідеї підвищувати ціни на воду.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Як результат, десятки водоканалів у великих містах працюють фактично зі збитками. У найкращому разі ці збитки компенсують із місцевих бюджетів, у гіршому – водоканали поступово наближаються до банкрутства. Зовсім інша ситуація у невеликих містах.

Тут рішення щодо підвищення тарифів приймається місцевими радами. Вони розуміють, що без такого кроку можуть бути критичні наслідки, тому й погоджуються із підвищенням цін.

Але 2024 року підвищення цін уникнути не вдасться. У НКРЕКУ розповіли: поки що про підвищення тарифів на воду не йдеться. Ймовірно, рішення можуть бути розглянуті лише після закінчення опалювального сезону.

І хоча після зростання цін різниця у платіжках для українців буде незначною, питання перегляду цін на комуналку настільки чутливе, що чиновники бояться піти на такий крок.

Тарифи на світло, скріншот: Facebook
Тарифи на світло, скріншот: Facebook

Тарифи на електроенергію та газ: рішення не ухвалили

"Є рішення не підвищувати тариф до кінця опалювального сезону, це закріплено постановою та іншого варіанту не буде. Що буде у квітні наступного року, зараз вам ніхто точно не скаже. Але економічні причини для підвищення тарифу, звісно, ​​є", – розповіли представники Кабміну.

Саме Кабмін ухвалює рішення про перегляд вартості електроенергії. Співрозмовники в уряді кажуть, що можливе подорожчання на 15%, але йдеться не про те, що на стільки підвищать ціну (планів та сценаріїв підвищення немає на сьогодні), а про те, що це допомогло б підняти вартість до рівня покриття.

Рішення ухвалено наступного року. Перегляд тарифів залежить від низки чинників. У тому числі від того, чи вдасться деокупувати Енергодар, де знаходиться найбільша українська АЕС.

А от у випадку з газом ситуація значно краща. Цілком можливо, що чинний тариф буде економічно аргументований і наступного року. Це залежатиме і від ситуації на європейському газовому ринку.

Тарифи на газ. Фото: скрін youtube
Тарифи на газ. Фото: скрін youtube

Від регульованих цін доведеться відмовитись. Це вимога міжнародних партнерів уже кілька років. Але, мабуть, наступного року це не станеться.

Регулювання тарифів на комунальні послуги, включаючи газ та електроенергію, дозволяє стримувати темпи інфляції. Однак регулювання скасують уже 2025-го – впевнені у НБУ. Про це йдеться в інфляційному звіті регулятора.

"На прогнозному горизонті адміністративна інфляція поступово зростатиме. Вона визначатиметься насамперед подальшим подорожчанням тютюнової продукції внаслідок підвищення акцизів та тарифів на окремі ЖКП. Водночас її стримуватиме дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання, який, згідно з припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році”, – зазначають у НБУ.

Нагадаємо, це потрібно знати кожному: газовики відповіли на важливі питання.

Раніше повідомлялося, готуйтеся платити більше: комуналка у грудні не порадує українців.

Також, економія до 20% на комуналці: українцям підказали як можна знизити витрати.