В українському парламенті підтримали суттєве зниження ставок щодо мікрокредитів. На даний момент ці ставки можуть сягати 1500% річних. Через що тисячі громадян буквально втрачають голову, і втрачають свої долі в "боргових ямах".

Відповідний законопроєкт, ініційований Національним банком, ухвалили загалом.

Про це стало відомо завдяки інформації на порталі Верховної Ради України.

Мікрокредити, скріншот: YouTube
Мікрокредити, скріншот: YouTube

Йдеться про проєкт закону № 9422 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг". Документ передбачає обмеження максимальної ставки.

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Нині середній розмір кредитів, які беруть українці у мікрофінансових компаніях, становить 5 тис. грн із щоденною ставкою у 2,5%.

Інформація про законопроєкт №9422, скріншот: портал Ради
Інформація про законопроєкт №9422, скріншот: портал Ради

Проеєкт закону вводить показник "денна відсоткова ставка за споживчим кредитом", визначає механізм розрахунку та закріплює граничний розмір в 1% на день від загальної суми кредиту.

Крім того, Нацбанк також матиме право запроваджувати додаткові вимоги щодо складових розрахунку відповідної денної процентної ставки. Це необхідно для того, щоб унеможливити недобросовісні практики розрахунку денної процентної ставки.

Також кредитодавці зобов'язані проводити оцінку кредитоспроможності на основі внутрішньої політики щодо оцінки кредитоспроможності, враховуючи ризик-орієнтований підхід.

Зокрема, буде заборонено укладати договори про споживчі кредити з громадянами, внесеними до Реєстру осіб, яким обмежений доступ до гральних закладів та участь в азартних іграх, якщо у Реєстрі є відомості про використання особами кредитних грошей для внесення ставок.

Раніше НБУ виступав за запровадження штрафних санкцій за порушення нових вимог. Там зазначили, що в країні питання щодо етичної поведінки кредиторів та колекторів під час врегулювання прострочених боргів Нацбанк контролює, тоді як мікрокредити для громадян більш ніж у 1,5 тис. відсотків річних є "дуже нездоровою практикою".

Нагадаємо, не потрібно годинами чекати: "Приватбанк" додав важливу функцію.

Раніше повідомлялося, Monobank роздасть мільйон гривень: хто з українців може зірвати куш.

Також, ПриватБанк вирішив порадувати українців перед святами: хто отримає щедрі подарунки.