Під час війни не рідко трапляються ситуації, коли підприємства вимушені скорочувати штат працівників. Однак у законодавстві передбачені деякі категорії українців, які мають переважне право залишитися на роботі. Мова йже зокрема про громадян передпенсійного віку.

Про це повідомляє пресслужба Держпраці.

Трудова книжка скриншот youtube Вікна-новини
Трудова книжка скриншот youtube Вікна-новини

Зокрема у пріоритеті роботодавця за законодавством перебувають працівники, яким до виходу на пенсію залишилося менше трьох років.

Звільнити особу передпенсійного віку можуть лише через низьку кваліфікацію чи недостатній досвід.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Однак передпенсійний вік доволі індивідуальне поняття, оскільки рік призначення пенсії залежить від низки факторів: стаж, стан здоров'я людини, рід зайнятості.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Деякі категорії громадян можуть виходити на пенсію достроково. Проте загалом громадяни мають право виходу на пенсію після досягнення 60, 63 або 65 років — залежно від наявного стажу.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

"Особи передпенсійного віку включені до категорії осіб, яким надано переважне право залишатися на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників за умови однакової продуктивності праці", — йдеться у відомстві.

Нагадаємо, портал Знай інформував, соціальна допомога і субсидія: в ПФУ пояснили українцям важливий нюанс про отримання виплат

Раніше на порталі Знай повідомлялося, українцям готують велике підвищення: хто з пенсіонерів буде отримувати більше грошей

Також, наш портал інформував, це може залишити вас без субсидії: які операції з майном позбавлять допомоги