Українські банки, здається, знаються на непомітних комісіях. Неявні збори, що стягуються за різні операції, становлять значну частину доходів фінансових установ. Однак, попри очікування, значну частину прибутку банки отримують не лише завдяки цим прихованим платежам.

Незважаючи на геополітичні потрясіння та військову обстановку, українські банки показують значне зростання прибутку за останні роки. Згідно зі звітом Нацбанку України, за перші дев'ять місяців поточного року чистий прибуток банків за цей період склав значну суму – 110 мільярдів гривень.

НБУ, гроші. Фото: Youtube
НБУ, гроші. Фото: Youtube

Вони активно почали використовувати можливості боргового ринку, залучаючи інвестиції через випуск облігацій та цінних паперів. Комісії за еквайринг також стають важливим джерелом доходів банків. Це відсоток, що банк бере за кожну транзакцію.

Коли справа доходить до банківських операцій, багато клієнтів можуть не усвідомлювати, що кожна транзакція, кожен переказ або навіть зміна PIN-коду на їхній карті тягне за собою комісійні збори. Ці комісії, на перший погляд незначні, але при їх підсумовуванні стає зрозумілим, що користування банківськими послугами може призвести до помітних витрат.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Зняття готівки, перекази, перевірка балансу або навіть зміна ПІН-коду можуть спричиняти оплату комісій – щоправда, не в усіх банках. Розмір та наявність комісій залежать від фінансової установи, але факт залишається фактом: банки заробляють на операціях із рахунками клієнтів.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Наприклад, якщо ви користуєтесь кредитними коштами для оплати покупок, "Приватбанк" візьме з вас 4% комісії з кожної транзакції. Навіть якщо ви погасите суму кредиту у доступний період, уникнути комісій не вдасться. Але не лише із покупок банки беруть комісії.

Перегляд балансу через банкомат, зняття грошей без картки або інші операції можуть обійтися клієнтам у додаткові витрати. Наприклад, "Сенс Банк" бере 3% комісії за зняття власних коштів з картки, якщо це відбувається частіше двох разів на місяць, а "Монобанк" бере найбільшу комісію з переказів.

Використання кредитних карток при оплаті покупок – найзручніший спосіб, у разі банки не беруть комісії використання кредитних коштів.

З усього цього можна дійти невтішного висновку, що українські банки просто надають кредитні послуги українській державі під високі відсотки.

Раніше ми писали про те, що можуть залишитися без копійки за душею: пенсіонерам нагадали про причини скасування пенсії

Також наш портал інформував про перерахунок пільг та субсидій: до українців звернулися з важливим оголошенням