Є побоювання, що цінники на молоко, сир, сметану, йогурти та решту молочних продуктів будуть неухильно зростати. Експерти кажуть, що на це є причини - дефіцит молока на ринку.

Про це стало відомо завдяки публікації "Спілки молочних підприємств України" (СМПУ) у мережі Facebook.

"Закупівельні ціни йдуть вгору під впливом обмеження пропозицій молокосировини на внутрішньому ринку. Цінники на молокосировину за останні три місяці зросли більш ніж на 16% - таких короткострокових цінових стрибків на даному ринку вже давно не спостерігалося", - заявив голова СМПУ Вадим Чагаровський.

Молочка, скріншот: YouTube
Молочка, скріншот: YouTube

На його думку, сезонність тут не відіграє провідної ролі, тому що в Україні вже сім років поспіль існує дефіцит молочної сировини — держава не підтримує молочне тваринництво, тому вона не виробляє достатніх обсягів молока.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Публікація Союзу молочних підприємств України, скріншот: Facebook
Публікація Союзу молочних підприємств України, скріншот: Facebook

За спостереженнями СМПУ, така ситуація призвела до того, що вартість молока в Україні вже перевищила рівень цін у сусідній Польщі, де зберігається зворотний тренд — на здешевлення молокосировини. А це знижує конкурентні переваги українських переробників на власному ринку. Тому вони змушені балансувати між дорогою сировиною та дешевшим імпортом.

Молочка, фото: Знай.ua
Молочка, фото: Знай.ua

"Що може зробити молокопереробне підприємство, щоб за цих несприятливих умов утримати ціну на полиці, перебуваючи між виробником молока, що зараз диктує ціну, і торговими мережами, які у разі подорожчання відмовляються реалізовувати дорогу вітчизняну продукцію і схиляються у бік завезення дешевшої імпортної? При таких умовах підприємство може лише балансувати на межі збитковості, демонструючи чудеса кризового менеджменту, щоб зберегти підприємство. Кому буде потрібно дороге молоко, якщо його не буде кому переробляти?" — каже Чагаровський.

На його думку, стабілізувати ціноутворення на ринку може державна підтримка виробників молока, яка стимулюватиме збільшення його виробництва.

Нагадаємо, на скільки можуть зрости тарифи на комуналку в Україні – як раніше вже не буде.

Раніше повідомлялося, ціни на молочку почали "кусатися": скільки коштує молоко, сметана та сир у супермаркетах.

Також, що буде з цінами на продукти до Нового року: експерти попередили українців.