В Україні активно зростають ціни на стратегічно важливий овоч – картоплю. Жовтневий цінник досяг найвищої позначки за останні 10 років. Про це свідчать дані моніторингу AgroTimes.

На найбільшому оптовому сільськогосподарському ринку "Шувар" у Львові картопля продається за цінами від 9 до 11 гривень за кілограм. Для порівняння, у жовтні 2022 року овоч у середньому коштував 5,5 гривні за кіло.

Овочі, скріншот: YouTube
Овочі, скріншот: YouTube

За словами експертів, це один із найвищих показників жовтня за останні 10 років. Наприклад, найнижчі цінники на картоплю фіксувалися з 2015 до 2017 року - у середньому від 2,9 до 3,4 гривні за кіло. Найвищий цінник спостерігався у жовтні 2019 року – від 9 до 10,5 гривні за кіло.

Овочі в супермаркеті. Фото: скрін youtube
Овочі в супермаркеті. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Фермери наголошують, що ціни на картоплю у 2023 році підігрівають одразу кілька факторів, серед яких інфляція, низька якість продукції, а також утримання виробниками якісної продукції для більш дорогих продажів пізніше.

Водночас цінники на буряки та моркву поки що дають надію на краще. Так, середня вартість кілограма буряків коштуватиме 8,50 гривні, що майже на 5 гривень дешевше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Ціни на буряк. Фото: скрін Мінфін
Ціни на буряк. Фото: скрін Мінфін

Морква в середньому продається за 8,88 гривні за кілограм. У жовтні 2022 року овоч обходився українцям 25,55 гривні за кіло.

Ціни на моркву. Фото: скрін Мінфін
Ціни на моркву. Фото: скрін Мінфін

Раніше портал Знай повідомляв, м'ясо залишиться у мріях: супермаркети знову підняли ціни на яловичину, бекон та сало.

Також наш портал інформував, скупитися "по дрібниці" та розоритися: супермаркети переписали ціни на популярні соуси та спеції.

Крім того, ми писали, макарони, рис та сосиски влетять українцям у копієчку: скільки коштують популярні продукти.