На українському ринку стрімко зростають ціни на яблука і експерти не виключають, що тенденція до подорожчання може закріпитися на весь рік з певних причин.

Покупців попереджають, що яблука можуть злетіти до ціни апельсинів, хоча раніше вони були одними з найдоступніших фруктів. Аналітики проекту EastFruit розповіли, із чим це пов'язано.

Яблука, фото biznes-plan
Яблука, фото biznes-plan

Так, перший фактор, який сприяє зростанню цін, - це низький обсяг зібраних фруктів у порівнянні з минулим роком. На ситуацію вплинула війна та погодні умови.

Другий фактор – зростання попиту на українське яблуко на зовнішньому ринку через різке скорочення врожаю яблук за кордоном. Дефіцит покривають за рахунок імпорту, тож українці спостерігають подорожчання.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

А третій чинник полягає у зростанні цін на яблучний концентрат та різкий стрибок попиту на фрукти для переробки. За кордоном не вистачає яблук, тому Україна активно їх постачає цілими фурами до Польщі, зокрема. Але імпорт міг бути вищим, якби не обмеження. Проте більшу частину продають саме Австрії, де ціни значно вищі.

Ціни на фрукти, скріншот: YouTube
Ціни на фрукти, скріншот: YouTube

"Україна справді експортує промислове яблуко, проте основні обсяги яблука для переробки йдуть не в Польщу, а в Австрію, де ціни ще вищі. При цьому закупівельні ціни на промислове яблуко на внутрішньому ринку також почали зростати", - повідомив економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

Українців попереджають, що через перелічені причини яблука на внутрішньому ринку дорожчатимуть і надалі. У довгостроковій перспективі ціни на яблука можуть злетіти до рівня цитрусових чи бананів у зимово-весняний період.

Нагадаємо, курс долара в листопаді: експерт розповів, до чого готуватися українцям

Раніше ми писали про те, що хто не встиг запастися - заплатить більше: ціни на картоплю та цибулю почали лізти вгору

Як повідомляв Знай.ua, українцям роздадуть гроші на "зимову" комуналку чи купівлю дров: як отримати