Для всіх наших читачів, які мають обов'язки із заправки своєї "ластівки", з'явилися важливі новини. Так, в Україні станом на кінець жовтня середня роздрібна ціна автогазу зросла до 27 гривень. Таке зростання цін автогаз показує вперше за 9 місяців.

Про це стало відомо завдяки даним моніторингу Консалтингової групи "А-95".

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

У мережах ОККО та WOG цей вид пального не показав зростання, проте ціни на газ на цих АЗС вже наближаються до 28 грн/літр. Нині вони становлять 27,99 та 27,98 грн відповідно.

На 50 копійок, до 26,40 грн. за літр, збільшила ціни на автогаз мережу АЗС "Укрнафта". Станції SOCAR та "Авантаж" підтримали ціновий марафон. Автогаз на них подорожчав на півгривні, до 27,99 та 25,45 грн за літр.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Ціни на АЗС, скріншот: група "А-95"
Ціни на АЗС, скріншот: група "А-95"

На 50 коп/л збільшила ціни мережа "Укрнафти". На її станціях автогаз у середньому коштує 26,40 грн./л. На станціях SOCAR автогаз подорожчав також на 50 коп/л, до 27,99 грн/л, на стільки ж у мережі "Авантаж 7", до 25,45 грн/л,

Крім того, на 40 коп/л та 49 коп/л підняли ціни Rodnik та Avias та інші, до 27,59 грн/л та 27,05 грн/л відповідно.

Такі мережі, як Ovis, "Рур Груп", "Автотранс", AMIC, KLO, Mango, Marshal, "Кворум" та інші підняли ціни на 0,1-1 грн/л.

"Черги на кордоні, скріншот
"Черги на кордоні, скріншот

Чому зростають ціни на автомобільний газ

Експерт консалтингової групи "А-95" Артем Куюн назвав основні причини подорожчання автогазу в Україні. По-перше, це пробки на кордоні.

"Там зараз просто жестяк через навалу пріоритетного агропромислового експорту: паливовоз може чекати на виїзд два тижні. Але якщо запасів дизеля-бензину та автоцистерн, здатних їх возити, в Україні багато, то зі зрідженим газом все не так весело. Іншими словами, збій ритмічності імпорту дизель переживає набагато легше, ніж LPG", - написав він.

По-друге, на ціни впливає і боротьба з російським пальним. З 17 жовтня митниця детальніше перевіряє походження нафтопродуктів.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

"У частини постачальників з Польщі та країн Балтії необхідних документів очікувано не виявилося. Ще частина обсягів тимчасово випала у абсолютно прозорих виробників. Наприклад, частина європейських та американських заводів не має практики видачі документів у форматі, який тепер потребує українська митниця", - продовжив експерт Артем Куюн.

Таким чином, оптові ціни автогазу зросли на 2,2 гривні за тиждень. Середня роздрібна ціна зросла на 60 копійок.

"З одного боку, ажіотажні настрої можуть ще трохи підняти температуру на ринку, з іншого – оператори за 5-10 днів мають повністю "перетравити" нові вимоги митниці та газу побільшає", - підсумував Артем Куюн.

Нагадаємо, заміна паливного фільтра: 3 випадки, коли це необхідно робити негайно.

Раніше повідомлялося, українських водіїв стали частіше штрафувати на 510 грн: за "заборонку" у багажнику.

Також, їздитимемо на велосипедах: ціни на автогаз нишком підбираються до нової психологічної позначки.