На офіційній сторінці, Міністерство охорони здоров’я розвіяло чергові міфи про відвідування лікарів.

Існує міф, що звернутися до будь-якого лікаря можна тільки за наявності направлення. Однак, у відомстві зазначили, що електронне направлення від сімейного лікаря потрібне для проходження обстеження у вузькопрофільних спеціалістів, отримати послуги реабілітації, або ж відвідати дослідження.

Лікарня, скріншот: Youtube
Лікарня, скріншот: Youtube

Проте, є лікарі, для відвідування яких направлення не потрібне. Візит у такому разі буде абсолютно безкоштовний та оплачений коштом НСЗУ. Тож без направлення будь-якому громадянину можна звернутися до таких медичних спеціалістів:

Якщо хворий прийде до вузькопрофільного спеціаліста, без направлення і якщо його життю нічого не загрожує, заклад може надати послугу за офіційно встановленим тарифом. Тому в цьому випадку направлення дає можливість отримати необхідну послугу коштом НСЗУ.

лікарня
лікарня

Слід зауважити, якщо вам дали направлення до лікаря, і до нього велика черга, потрібно зробити попередній запис, або ж звернутися до іншого, щоб не гаяти часу.

Екстрена допомога, якщо є загроза життю, повинні надати швидко і без будь-яких умов. Для того, щоб її отримати декларація не потрібна зовсім. Ця допомога повинна бути безкоштовною. Якщо у прийомі було відмовлено через відсутність направлення до лікаря, варто обов’язково звернутися до керівництва медичного закладу.

Окрім цього, у будь-який час можна зателефонувати до контакт центру МОЗ та уточнити, як діяти у разі порушення своїх прав.

Нагадаємо, портал Знай інформував, як отримати безкоштовну медичну допомогу: що потрібно знати

Раніше на порталі Знай повідомлялося, у МОЗ розповіли про обмеження для невакцинованих дітей

Також, наш портал інформував, як не захворіти у холодну пору року: поради МОЗ