Національний банк України відпустив гривню у "вільне плавання", що подали під соусом "керований гнучкий курс". На думку експертів, не варто чекати на різкі негативні наслідки, проте в майбутньому може статися дещо неприємне.

Про це розповів український економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ у ефірі подкасту "Курс на завтра".

Олексій Кущ
Олексій Кущ

"Не можна одночасно фіксувати курс, рухати облікову ставку і при цьому повністю не блокувати канали руху капіталу у валюті", - заявив Олексій Кущ.

Проте, за словами експерта, у Нацбанку вирішили, що можна робити все: фіксувати курс, але при цьому збільшувати облік та залишати схеми виведення капіталу у готівку та за кордон.

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

"Сьогодні НБУ замість повернення у формат фінансової системи військового часу вирішив пограти в ринок. Дивимося на базові параметри. Дефіцит платіжного балансу без фактора міжнародної допомоги — майже 40 млрд дол. на рік або 25% ВВП. Імпорт зріс на 20%, експорт упав на 15% і продовжить знижуватися.", - зазначає експерт.

Тобто девальвація гривні нічим не допоможе, навпаки, призведе до подорожчання імпортного споживчого кошика, насамперед палива.

Олексій Кущ
Олексій Кущ

Чинник тієї самої міжнародної допомоги. Її поменшає, а константу у гривні за видатками бюджету потрібно забезпечити. Зробити це можна лише за допомогою корекції курсу. Наприклад, допомога просіла на 10%, гривню девальвуємо на 5%.

"Не варто чекати обвалу гривні просто завтра. Але сама по собі модель плаваючого курсу під час війни, просто скажемо, ідіотська. Такого ніхто раніше не робив. Курс стане рухливішим, волатильнішим, з'являться спекулі, почнуться гойдалки." - заявив Олексій Кущ.

Нагадаємо, бігти в обмінники? Економіст пояснив, що буде, якщо Нацбанк відпустить курс долара.

Раніше повідомлялося, що гривня може ослабнути: у Мінфіні розповіли, що буде з курсом долара.

Також, українців готують до подорожчання продуктів восени: як на ціни вплинуть тарифи, курс та паливо.