Впродовж двох останніх місяців на Закарпатті розчищають сміттєві затори, що утворилися на річках Боржава і Латориця. В обласній держадміністрації кажуть, що розчишення русел такого масштабу ніхто не проводив щонайменше 30 років, тільки місцеві мешканці час від часу визбирують пет-пляшки.

Однак спресоване за багато років сміття та повалені дерева можна вибрати тільки спецтехнікою.

На березі річки Боржава в селі Верхні Ремети працює техніка ДСНС у Закарпатській області, тут вже не перший день розчищають 50-метровий затор з пластику та інших відходів. Зз дна водолази піднімають велетенські брили дерев, далі рятувальники лебідкою витягують їх на берег. Олександр Подмятніков, глава сільської ради Верхніх Ремет, розповідає, що в самому селі сміття вивозять централізовано, але населення сіл вище за течією такої можливості не має. Тому викидають все зайве у річку.

"Чотири роки тому ми своїми силами і тракторцями витягували дерева, але все сміття так не збереш, громаді не під силу. Централізовано так чистять вперше", – каже сільський голова.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

У воді, окрім пляшок, можна знайти каністри, взуття, тару з-під побутової хімії. За словами Олександра Подмятнікова, нещодавно витягли навіть труп людини. Це мешканець села, який зник ще у листопаді 2019 року, тоді пошуки нічого не дали. Тепер чоловіка знайшли у сміттєвому заторі.

У червні Угорщина вивезла 938 кубометрів відходів з річки Тиса, включно з попередніми паводками об’єм сміття з України склав 2258 кубометрів. Така ситуація заважає щоденному життю місцевих, риболовлі, туристичним заходам, є естетично огидним явищем і погано впливає на флору та фауну.

І не тільки на угорську, тонни сміття насамперед шкодять екосистемі закарпатських річок, де воно накопичується. Голова Закарпатської облдержадміністрації каже, що є такі затори, що не прибиралися 30 років. Товщина шару сміття у них сягає 5-6 метрів.

"Там вже вибудовується своя екосистема: на пляшках виростають дерева, чагарники. Через це змінюється русло річки, розмиваються береги, зменшується швидкість течії. Ми ухвалили рішення, що залучаємо ДСНС, водне господарство, в рамках обласної програми виділили 6 мільйонів гривень, щоб провести тендери і прибрати ці 15-20 заторів. Протягом жовтня плануємо завершити роботи", – каже Олексій Петров.

Нагадаємо, попливли разом зі сміттям - у Києві двори позбулися контейнерів через зливу

Як повідомляв портал "Знай.ua", кияни зможуть викидати сміття "по-європейськи": "Величезний крок"

Також "Знай.ua" писав, що пенсії до кінця року зростуть декілька разів: підвищення чекає не всіх, перелік категорій