Банош — колоритна гуцульська страва з кукурудзяної крупи, яку подають зі шкварками, смаженими грибами й цибулею.

Баношем традиційно частують гостей на Західній Україні. Цю густу насичену кашу готують на основі молока, вершків і сметани, приправляють духмяними спеціями, а зверху посипають бринзою та свіжою зеленню.

Гуцули запевняють: перемішувати страву потрібно винятково дерев’яною ложкою й лише за годинниковою стрілкою. А найсмачніший банош — приготований у казані на багатті посеред Карпатських гір.

Натуральне молоко й найніжніша сметанка зроблять ваш банош особливо смачним та апетитним, а заморожені шампіньйони додадуть страві неймовірної пряності.

Традиційний гуцульський банош зі шкварками та шампіньонами

Для приготування баноша ідеально підходять шампіньйони, проте їх легко замінити будь-якими іншими грибами — вийде однаково ароматно та ситно. Найкраще каша смакує щойно з вогню, коли вона ще гаряча.

Популярні новини зараз
Пенсіонерів змусять повернути частину виплат державі Гороскоп на тиждень 25 листопада – 1 грудня для всіх знаків Зодіаку: Львів обдурять, Овни витратить сили, а Водолії мають слухати себе Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
Показати ще

Інгридієнти:

  • Молоко - 300 мл
  • Кукурудзяна крупа - 150 г
  • Шампіньони різані - 150 г
  • Сало - 100 г
  • Сметана - 200 г
  • Бринза - 150 г
  • Цибуля ріпчата - 1 шт
  • Сіль за смаком

Приготування:

  1. Сало нарізаємо невеличкими шматочками та викладаємо на сковороду. Підсмажуємо на середньому вогні.
  2. Готові шкварки викладаємо на тарілку, жир залишаємо в сковороді. Нарізані шампіньйони поміщаємо в сковороду, солимо, обсмажуємо до напівготовності.
  3. Цибулю очищаємо від лушпиння та нарізаємо кубиками. Викладаємо на сковороду з грибами, смажимо до золотистого кольору.
  4. Змішуємо сметану з молоком, додаємо дрібку солі, доводимо до кипіння.
  5. Промиваємо кукурудзяну крупу. Невеликими порціями всипаємо в молоко. Перемішуємо, щоб не утворилися грудочки.
  6. Зменшуємо вогонь та варимо крупу 10–20 хвилин, доки вона не загусне.
  7. Готову кашу викладаємо на тарілки, додаємо шкварки, гриби та цибулю. Посипаємо шматочками бринзи. Подаємо до столу.

Смачного!

Раніше портал Знай.ua написав простий рецепт головної закуски на столі: засолювання оселедця з овочами в банці.

Також портал Знай.ua писав про смачний суп "Затирка" з куркою: простота і кайф сільської кухні на вашому столі.

Також портал Знай.ua писав про те, що корисно знати, і смачно їсти: 8 поживних властивостей хурми, про які ти навіть не здогадуєшся.