Реєстрації «двійників» - брудна передвиборча технологія. На посаду міського голови Ужгорода зареєстрували аж трьох кандидатів з однаковим іменем та прізвищем. Політтехнологи та спостерігачі вже говорять про ознаки порушення законодавства.

23 вересня Ужгородська міська територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатами на міського голову Ужгорода Богдана Євстафійовича Андріїва, який наразі є чинним міським головою Ужгорода, а також Богдана Михайловича Андріїва та Богдана Ярославовича Андріїва. Про це повідомила прес-служба Громадянської мережі «ОПОРА».

Всі три кандидати Андріїви балотуються як самовисуванці, а не представники політичних сил. Та якщо Андріїв Богдан Євстафійович – діючий міський голова Ужгорода, відомий політик, то інші два однофамільці ні громадської, ні політичної активності не проявляли.

Богдан Михайлович Андріїв, уродженець Івано-Франківщини, колишній військовий, нині живе в Мукачеві.

Богдан Ярославович Андріїв безробітний і зареєстрований в селі на Івано-Франківщині.

Богдан Ярославович був Павлом Ярославовичем Слободяном, ім'я та прізвище змінив у вересні минулого року. Можна зробити висновок, що використання "двійників" на виборах міського голови Ужгорода спланували давно.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як зауважує Ярослав Гулан, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області, "враховуючи, що публічної інформації про публічну діяльність двох кандидатів Андріївих нема, можна припустити, що, ймовірно, дані особи зареєстровані як технічні кандидати.

У самому факті реєстрації кандидатів з однаковим прізвищем порушення законодавства немає. Втім, якщо з цього приводу будуть заяви до поліції або ж у правоохоронців виникнуть інші підстави звернути увагу на даний факт, то завдання правоохоронців, а згодом – суду, з’ясувати: чи не платив хтось кандидату гроші власне за те, щоб він зареєструвався. Якщо відповідь ствердна, то тут ознаки злочину за статтею 160 Кримінального кодексу – підкуп виборця чи кандидата, або ж за статтею 157 Кримінального кодексу – перешкоджання здійсненню виборчого права, поєднане з обманом.

Нагадаю, що в розумінні закону “підкуп виборця” або ж навіть кандидата – це не лише якась вигода за те, щоб людина проголосувала за котрогось кандидата, це і матеріальна вигода за використання й інших виборчих прав громадян. Наприклад, отримати гроші за те, щоб висунутись кандидатом або ж зняти свою кандидатуру".

Гулан нагадав, що 23 вересня на Кіровоградщині затримали депутата облради, кандидата на міського голову Світловодська, якого підозрюють в передачі 10 тисяч гривень кандидату «двійнику». Випадки з «двійниками» ОПОРА також виявила в Умані та Черкасах.

Кількох Андріївих та однофамільців кількох інших кандидатів реєстрували і під час місцевих виборів-2015, тоді ОПОРА також фіксувала це явище і заявляла: "Безпрецедентний масштаб застосування технології «двійників» на позачергових парламентських виборах 2019 року в Україні вказує на гостру потребу вироблення правових та адміністративних рішень, щоб громадяни мали можливість робити вільний вибір в умовах інформованої позиції".

Мін’юст хоче змінити бюлетень через наплив кандидатів з однаковими прізвищами. Зокрема, міністр юстиції Денис Малюська поскаржився на кандидатів у депутати, які раптом напередодні виборів вирішили позмінювати інформацію про партії й регіональні підрозділи.

"Вибори виявили чимало охочих змінити свої імена та прізвища на ті, які носять лідери виборчих перегонів. Юридичних підстав для відмови заявникам немає", – зауважив Малюська.

"Запропонуємо парламенту внести зміни до Виборчого кодексу, щоб відображати нещодавню зміну прізвища, ім’я та по-батькові безпосередньо у бюлетені, аби виборців не вводили в оману", – повідомив міністр.

Та поки законодавець внесе зміни, розбиратися в проблемі доведеться самому виборцеві.

Нагадаємо, що спливли деталі "схеми" Кличка у призначеннях чиновників КМДА: ланцюг "для своїх" та нові кадри.

Як повідомляв портал Знай.uа, власників Ocean Plaza викрили у відмиванні грошей і ухиленні від сплати податків.

Також портал Знай.uа писав, що українець запідозрив у махінаціях на картках київське метро: "Комусь мерседес"