Аби взяти участь у цьогорічних місцевих виборах та позмагатися за місця у обласних, міських, селищних та сільських радах, потенційним кандидатам або ж партіям, які висувають списки кандидатів, доведеться сплатити грошову заставу.

Громадянська мережа ОПОРА підрахувала, в які суми обійдеться участь у виборах потенційним кандидатам на Закарпатті.

ОПОРА розробила сервіс, за допомогою якого можна в кілька кліків дізнатись кількість виборців у твоїй громаді та яка виборча система буде тут застосовуватись на місцевих виборах, скільки депутатів треба буде обрати до місцевої ради та яку грошову заставу має вносити кандидат у депутати (або партія, яка його висуває), а також кандидат на посаду голови. Ти можеш переглянути вже наявні дані, обираючи потрібні пункти із випадаючих списків, або за допомогою автоматичного калькулятора порахувати самостійно, вписавши кількість виборців у твоїй громаді.

Відповідно до частини 2 статті 225 Виборчого кодексу, розмір грошової застави залежить від розміру мінімальної заробітної плати на момент початку виборчої кампанії та від кількості виборців у громадах.

Якщо у громаді налічується до 10 тисяч виборців, депутатів там обиратимуть за мажоритарною системою. У такому випадку партія, яка висуває кандидата в депутати, має сплатити 20% від мінімальної заробітної плати за кожного висунутого нею кандидата. Наразі ця сума становить 1000 гривень, розмір мінімальної заробітної складає 5000 тисяч. Якщо ж кандидат балотується у такій громаді як самовисуванець, він також має сплатити за себе таку ж суму грошової застави.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

У разі, якщо кандидат хоче стати головою громади, в якій налічується менше 10 тисяч виборців, йому доведеться сплатити одну мінімальну зарплатню, тобто – 5000 гривень.

Натомість у громадах, де налічується більше, ніж 10 тисяч виборців, зареєструвати виборчий список або ж кандидата на посаду голови вартуватиме чотирьох мінімальних заробітних плат за кожні 90 тисяч виборців. Наразі, для проведення розрахунків береться сума 20 000 гривень. Якщо ж кандидатів визнають обраними, грошова застава повертається у восьмиденний строк після дня виборів.

10 вересня 2020 року Центральна виборча комісія опублікувала постанову про розмір грошової застави на виборах 25 жовтня.

Таким чином, для того, аби зареєструвати виборчий список на виборах до Закарпатської обласної ради, партіям доведеться сплатити 207 457 гривень, адже всього на Закарпатті налічується 933 558 виборців. Всього в обласну раду обиратимуть 64 депутати.

Реєстрація виборчого списку в Ужгородську міську раду обійдеться у 19 985 гривень. Всього в раді налічуватиметься 38 депутатів, а мера, ймовірно, обиратимуть в два тури. Таку ж суму застави доведеться заплатити за одного кандидата на посаду міського голови.

Оскільки в Мукачівській міській громаді налічується 78770 виборців, сума застави за виборчий список становитиме 17 504. Сума застави на посаду голови громади становитиме такж 17 504 гривень.

Реєстрація виборчого списку на виборах до Хустської міської ради обійдеться в 13 784 гривень, а сума застави за одного кандидата на посаду голови громади становитиме 5 000 гривень.

А партіям, які висуватимуть свої списки на вибори до районних рад доведеться сплатити такі суми:

  • Берегівський район – 34 815, кількість виборців – 156 669;
  • Мукачівський район – 41 483, кількість виборців – 186 673;
  • Рахівський район – 13 450, кількість виборців – 60 523;
  • Тячівський район – 29 346, кількість виборців – 132 059;
  • Ужгородський район – 43 390, кількість виборців – 195 256;
  • Хустський район – 44 973, кількість виборців – 202 378.

Нагадаємо, що у Львові конкурент Садового запхав свою дрельку, куди не треба.

Як повідомляв портал Знай.uа, Кличко поцупив у офіціанта телефон Пальчевського.

Також портал Знай.uа писав, що у Хмельницькому кандидатів повісили на кожному стовпі перед виборами.