Микола Таран, бігун-марафонець з Прикарпаття, розповів, як вирішив пробігтися по вершинах двохтисячників Карпат. Про це пише Marie Claire.

"Гори — це моя пристрасть. А краще гір можуть бути лише гори, на яких я ще не бігав. Нам усім дуже пощастило, тому що не треба летіти за тридев’ять земель, щоб побачити неймовірні гірські пейзажі, бо вони в нас є. Так, це українські Карпати, величні й могутні, при зустрічі з якими аж перехоплює подих. Ними можна милуватися вічність!

Мені щастить кожного року виїздити в гори на пару днів. Раніше це були просто походи, зараз це особисті тренування. Зазвичай це вибіг і збіг різними маршрутами із найвищої точки України — Говерли. І це для мене вже традиція — кожного року бувати хоча б раз там. Але я бував не на усіх вершинах Карпат і так, звичайно, мріяв побувати на усіх, а особливо на двохтисячниках України.

Оскільки цього року я мав бути єдиним представником України на змаганнях у Норвегії Oslo Ecotrail на 80 км, а їх перенесли через пандемію, я знайшов собі альтернативу. Те, що можу і люблю: бігати я можу, а люблю я гори. І от мій вибір випав на шикарні українські гірські змагання Chornohora Sky Marathon (61 км). Я там зареєструвався, бо купився на ідею пробігтися на усіх двохтисячниках України. Були переживання, бо відчував, що легко не буде — по-перше, це не шосейне змагання, а по-друге, треба вкластися в ліміт часу.

Для мене ці змагання були незвичними, бо з одного боку я приїхав, щоб пробігтися, а з другого, щоб відпочити. Це, до речі, моя рекомендація для всіх: якщо хтось любить активний відпочинок в горах, то це найкращий варіант, я рекомендую!

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Я приїхав до смт. Ясіня, що знаходиться в Рахівському районі, і поселився в намет з виглядом на гори. На наступний день зранку виїхав на старт в с. Луги. Саме тут все й розпочалося: і моя ідея, і природа, і гори, і сонце, і атмосфера, і біль. Особливо мене мотивував красивий маршрут із вибігом на усі двохтисячники України: г. Піп-Іван Чорногірський (2028 м.) – г. Бребенескул (2035 м.) — г. Гутин Томнатик (2016 м.) — г. Ребра (2001 м.) — г. Говерла (2061 м.) – г. Петрос (2020 м.). На деяких горах я бував раніше і по кілька разів, а на інші я тільки мріяв зійти.

Перші бігові кілометри — наче легка пробіжка зранку, але в лісі, де тільки сходить сонце й видно перші промені, а ще свіжо-свіжо. Після уже почалася боротьба і забіг на першу вершину Піп Іван, де розташовується колишня обсерваторія. Я тут бував раніше і довго не зупинявся, хоча краєвиди неймовірні. Коли біжиш на час, рідко вдається все розгледіти, але, повірте мені на слово, куди не подивитися — всюди красиво. А що говорити про озера, які зустрічаються на шляху, — це просто краса Карпат! Я намагався не поспішати, і полегка мій карпатський біг переходив в ходу, тому що важко були уже й бігти, й виходити, й збігати. Були дуже скелясті вершини, були й сильно вертикальні. Я очікував Говерлу, бо бував кожного року на ній, і мені мало б бути легше, але ні. Це був новий шлях для мене і дуже непростий.

Говерла — це гордість українських Карпат. На неї можна вийти різними шляхами. Але коли ти як турист, то можеш виходити хоч півдня, а мені прийшлося дуже швидко це робити. На вершині побачив дуже багато туристів і по-доброму їм позаздрив, тому що вони просто сиділи й відпочивали, насолоджуючись пейзажами. Я теж не став поспішати, бо мене тут накрила гордість за те, що знову стою на найвищій точці України. Тільки справжній фанат зрозуміє мене.

Мої думки були тільки про те, що за 20 км буде фініш, але на шляху мене чекала ще одна славнозвісна вершина — Петрос, про яку, до речі, я давно мріяв. От і випав шанс, тому мрійте і дійте! Схили гори з одного боку дуже круті, з іншого — урвисті. Петрос називають однією з найкрасивіших гір Карпат. Можу вам засвідчити, що там справді дуже гарно. Водночас ця вершина у списку найбільш небезпечних на Чорногорі, особливо в негоду. Я це відчув, коли почало хмаритися, накрапував легкий дощ і почувся грім. От тоді я і пришвидшився.

Краєвиди з Петроса вражають. Дуже гарно виглядає головний хребет Чорногори, який можна роздивитися по всій його довжині — від Говерли до Піпа Івана. Також з Петроса відкриваються чудові панорами на Говерлу. За сонячної погоди можна побачити майже усі Карпати — Чорногору, Свидовець, Мармароси та навіть румунську частину Карпат. Гарантую, ви будете заворожені побаченим. Дух захоплюватиме від величі та сили природи. Десь там внизу маленькі, як іграшкові, села, зелені полонини з вівцями та пастухами, відблиски гірських озер. А на вершині ви — підкорювач Петроса. І не забувайте дихати на повні груди.

А я прискорився, щоб встигнути фінішувати за білого дня. І так, мені це вдалося і навіть більше — я зміг пробігтися на усіх двохтисячниках України! Я був вірний своїй ідеї, виконав її, не зійшов із дистанції і вклався в ліміт часу!", - розповів Микола Таран.

Навіть якщо біговий спорт не для вас, то гори точно підійдуть у якості доброго відпочинку на вихідний. Якщо ви витривала людина, то можете підкорити всі гори за один раз, а можете і по одній. Це ваш вибір, але в будь-якому випадку Карпати — це завжди суперідея.

Сьогодні Карпати можуть запропонувати різноманітний відпочинок — від піших походів до екстремальних підйомів. Гори чекають на вас!

Раніше портал «Знай.uа» писав Легенда "Барселони" очолив синьо-гранатових: хто тепер наставлятиме Мессі

Також портал «Знай.uа» писав, що Порив вітру оголив атлетичні ніжки чемпіонки Бех-Романчук — українська Мерлін Монро

Також портал «Знай.uа» писав, що Під Львовом оселилися ведмеді, визволені із "зоопарку смерті" - просять риби і меду